Het is herfst en voor sommige tuinliefhebbers is dat een stresserende tijd, vooral als je wilt dat je tuintje er mooi verzorgd en glad bijligt. Wanneer in de herfstperiode de herfstbladeren genadeloos op je vers gemaaide graspleintje belanden, staan velen reeds klaar met zak en hark, om alle netjes bijeen te halen en die “vervelende” bladeren voorgoed te verwijderen.

Maar bladeren zijn nochtans heel nuttig en kunnen voor verschillende doeleinden ingezet worden; dus vooraleer je je bladruimer bovenhaalt, lees je best eerst even onderstaande tips en ga jouw herfstbladeren hergebruiken.

Organische meststoffen

Bladeren maken namelijk deel uit van een grote lading organische meststoffen, die zomaar gratis in je tuin belanden. Wanneer je ze verpakt in de handel zou zien, zou je er geld voor betalen en nu krijg je deze rijkdom gewoon gratis aangeboden.

Dus het beste wat je kunt doen, is de bladeren verzamelen en composteren, om een waardevolle grondverbeteraar te maken. Op die manier kan je toch nog de bladeren van je gazonnetje halen, de buren tevreden houden en toch een nuttig doel vinden voor de gevallen herfstbladeren.

Maak een stapel van de bladeren en ga er met de grasmaaier enkele malen overheen, om ze te verpulveren; daarna kan je de bladeren gewoon gebruiken als mulch aan de voeten van je delicate planten.

Heb je zelf niet voldoende bladeren om mulch te maken? Dan is er misschien wel een gemeentelijk initiatief, waar je compost van bladeren kunt ophalen; je tuin zal je dankbaar zijn.

Nog een manier om aan gratis bladeren te raken om mulch te maken, is om door de wijk te wandelen en de mooiste tuinen eruit te halen; zij hebben vast en zeker bladeren geruimd, die jij wel kunt gebruiken.

Bescherming tegen insecten

Zoals we reeds in een vorig artikel vermeldden, zijn bladeren een goede bescherming voor nuttige insecten in de tuin. Een “nette” manier om bladeren in de tuin te brengen, zonder dat de kans bestaat dat ze wegwaaien en toch een schuilplaats vormen voor het wildleven in de tuin, is door kippengaas te gebruiken: maak een soort envelopje met het kippengaas en stop dit vol met bladeren en stokjes en plaats de gevulde envelopjes op een beschermde plaats onder struiken. En als je het kippengaas in leuke vormen maakt, kunnen ze nog dienst doen als tuinkunst.

Bladeren kunnen ook een droog gangpad vormen in de wintermaanden, tussen je rijen groenten; op die manier blijft alles overzichtelijk en heb je een natuurlijke doorgang gecreëerd en in het voorjaar kan je de gecomposteerde bladeren gewoon tussen je planten harken.

Heb je een compostvat staan met wormen? Dan kunnen bladeren hier ook de nodige afbreekstoffen toevoegen, die de wormen aanzetten tot werken.

Herfstdecoratie

En zelfs als je geen ecologische vingers hebt, kunnen bladeren gewoon heel veel plezier brengen voor jezelf en de kinderen. Ooit al eens in een berg met bladeren gesprongen? Of een vogelverschrikker gemaakt van oude kledij die je vult met bladeren? Het kan uren spelplezier verzekeren!

En natuurlijk zijn bladeren ook een prachtige materie om de mooiste herfstdecoraties te maken, aan de muur, op de grond en als tafelstuk.

Kortom, geniet van de herfst en zijn rijkdommen!!

Bron: https://garden.org/learn/articles/view/2478/

Opmerking plaatsen