Ajuin is een vaak voorkomend ingrediënt in recepten en is dus zeker een niet te missen element in onze keukens. Als je zelf ajuinen in jouw tuin kan planten is dit dus zeker een pluspunt en heb je altijd jouw eigen voorraad.

Vaak komt de vraag voor of je van een bepaalde groente of fruit van het stukje zelf opnieuw iets kan planten en later kan oogsten. En dat is ook bij ajuinen zo.

Kan je ajuinen planten met een andere ajuin?

Dat kan dus zeker!

Hiervoor moet je de onderkant van de ajuin afsnijden en planten in de grond. Met een beetje tijd en geduld en véél water, kan je dus effectief opnieuw ajuinen groeien en dit in 90 tot 120 dagen. En dit kan met elke soort ajuin. Zorg wel dat je steeds een gezonde ajuin gebruikt.

Hoe dit doen?

  1. Snij dus de bodem van de ajuin af en verwijder de buitenste schel. Als je van plan bent om de ajuin binnen te groeien, dan maakt het niet uit wanneer je dit doet. Dit kan in principe heel het jaar. Ben je van plan om ze buiten te planten? Dan doe je dit best in de vroege lente.
  2. Laat daarna de bodem van de ajuin 12 tot 24 uur goed drogen met de gesneden kant omhoog. Maak daarna een X door 4 tandenstokers in de zijkanten van de bodem te steken en dit halverwege elke kant. Dit zodat u uw uienbodem over water kunt hangen terwijl het wortels ontwikkelt.
  3. Vul vervolgens een kleine kom tot de rand met water en plaats het op een vlak oppervlak, bij voorkeur een zonnige vensterbank, hang je uienbodem er bovenop zodat de bodem het wateroppervlak raakt en laat het drie tot vier dagen op zijn plaats . De diameter van de kom moet minder breed zijn dan de lengte van de tandenstokers. Zodra het stekje vanaf de onderkant witte wortels heeft ontwikkeld, is het klaar om te planten.

Klaar om te planten

Vul vervolgens een grote pot met drainagegaten in de bodem ongeveer halverwege vol met een goed doorlatende potmix. Plaats de ui in de pot, plaats hem in het midden, met de wortel naar beneden en vul de rest van de pot met aarde, laat een tot twee centimeter ruimte over aan de bovenkant van de pot.

Je kunt de pot bij zonnig weer binnen of buiten bewaren, zorg er gewoon voor dat hij zoveel mogelijk zonlicht krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om je stek buiten te kweken in een tuinbed, zolang je tuingrond goed doorlatend is en je kiest voor een zonnige standplaats. Geef de ui direct na het planten water en geef de stek voldoende water zodat de grond vochtig maar niet kletsnat is.

Sproei na het watergeven een stikstofmeststof in de grond, volgens de aanwijzingen op het etiket voor hoeveel spray jemoet gebruiken.

Onderhouden

Geef je ui ongeveer 2,5 cm water per week en geef water als de grond droog aanvoelt op de bovenste laag. Trek regelmatig onkruid naar boven als je ervoor kiest om je ui buiten te planten.

Bemest je ui elke twee weken met een stikstofrijke meststof totdat de bol uit de grond begint te steken.

Over ongeveer 90 tot 120 dagen begint de ui bloemen te vormen. Dit betekent dat je ui klaar is om te oogsten.

Trek de ui uit de grond door aan de basis van het groene blad te trekken om hem uit de grond te verwijderen.

Opmerking plaatsen