We hebben allemaal wel een of andere roos in onze tuin of op ons terras staan. Roosjes zijn erg populair en zijn ook prachtig om naar te kijken. Maar ze zijn ook enorm belangrijk om te onderhouden. Om gezonde rozen te hebben moet je dus op tijd snoeien om veel bloemen te hebben.

Wanneer snoeien?

Rozen snoeien doe je een eerste keer in het voorjaar , normaal rond maart. Doe dit niet vroeger of de kans op ziektes wordt groter. Doe dit ook alleen maar als het overdag niet vries. Ook dan kan de plant beschadigd worden.

Wanneer de rozen uitgebloeid zijn (in de zomer) verwijder je de uitgebloeide bloemen zodat er opnieuw nieuwe bloemen gevormd kunnen worden.

Ook voor de winter kan je best rozen nog eens snoeien om ze winterklaar te maken. Zo zijn ze beter bestand tegen wind en vorst.

Hoe snoeien?

Zoals hierboven al gezegd zijn er wel verschillende rozen: denk maar aan struikrozen, klimrozen, trosrozen, etc. Voor deze soorten zijn er verschillende manieren om te snoeien.

Struikrozen

Dit zijn lage heesterrozen, trosrozen, grootbloemige rozen en miniatuurrozen. Deze mogen heel kort teruggesnoeid worden tot op 10-15cm van de grond. De takken kan je tot op 5cm snoeien. Hoge heesterrozen snoei je tot op 50 cm .

Klimrozen

Eenmalige bloeiende klimrozen snoei je tot op de stevige jonge scheuten. Zo heb je het jaar daarna opnieuw een rijke bloei met veel bloemen. In maart neem je ook best de oude takken weg zodat de rozen kunnen verjongen.

Stamrozen

Bij deze rozen komen er op de stam valse scheuten, dit zijn uitlopers. Deze moet je altijd wegscheuren. Knip ze zeker niet af want dan ontstaat er een stompje waar nog meer uitlopers kunnen groeien.

Bodembedekende rozen

  • Dit zijn roosjes met soepele twijgen die zich platleggen. Deze moet je om de 2 tot 3 jaar snoeien.

Bemesten

Rozen bemesten is ook erg belangrijke voor een rijke bloei en veel bloemen. Dit doe je ook 2 keer per jaar. De eerste keer direct na de snoei met organische mest in het voorjaar en een tweede keer in juni.

Enkel klimrozen en struikrozen hebben in september nog een extra bemesting nodig. Daardoor krijgen ze knoppen voor het jaar daarop en hebben ze meer energie. Dit doe je dan met een mulchlaag.