We hebben er allemaal mee te maken deze zomer; gras dat helemaal bruin wordt na de aanhoudende droogte van de afgelopen maanden.

Vaak wordt gezegd, dat gras zichzelf herstelt van deze droogte periode, maar dat is niet helemaal waar.

Wanneer is je gras nog te redden en hoe doe je dat dan? En wanneer is het gras onherroepelijk dood?

SLAPEND OF DOOD?

We kennen het fenomeen: je gazonnetje gaat van een prachtig groen in het voorjaar, naar een rossig bruin in de zomer, vanwege een lange droge periode.

Als je weet dat een gazon meestal zo’n 4 tot 6 weken zonder water kan, waarbij het als het ware in een zomerslaap gaat, om de wortels te sparen, weet je ook dat maanden van droogte, heel schadelijk is voor het gras.

Je kunt makkelijk testen, of een gazon slaapt of dood is, door simpel een pluk gras uit te trekken. Kan je dit met gemak doen en laten de wortels direct los, dan heb je een probleem. Gaat het uittrekken vrij stug? Dan is er de kans, dat de wortels nog intact zijn en dat je gras gewoon in slaap is gegaan. Een slapend gazon zal ook snel reageren op water, terwijl een dood gazon helemaal geen rectie vertoont.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Het is nog altijd zo, dat je beter in het voorjaar kan voorkomen dat je gazon in de zomer bruin wordt, door het regelmatig te wateren en voeden, als voorbereiding op de droge maanden. Maar als je gazon dan toch nog droog en bruin wordt, kan je alsnog proberen om het met water te doen herleven (als er voldoende water voorradig is). Doe dit dan het best ’s morgens vroeg, of ’s avonds (let wel op voor schimmelgroei, bij te weinig licht). Een diepe waterbeurt gedurende 15 tot 20 minuten is beter dan korte sproeibeurten.

Een waterbeurt één keer in de week in het voorjaar echter, kan je grasplanten voorbereiden op de droogte; ze vormen dan diepere wortels die beter bestand zijn tegen warme en droge perioden en makkelijker water kunnen opnemen uit de ondergrond.

MAAIEN EN ONKRUID

Wanneer er een droge periode voorspeld wordt, is het beter om je gazon minder te maaien en op een hogere stand. Dit zorgt ervoor dat het gras minder stress ondervindt en langere grassprieten beschermen de ondergrond tegen uitdroging, waardoor het gazon minder snel bruin wordt, of sneller herstelt.

Ook na een droge periode, is het aangeraden om slapend gras dat weer ontwaakt, niet te kort te maaien (vaak om het ontsierend zicht zo snel mogelijk te verwijderen). Beter is het om het nieuw gras rond het oude te laten groeien; probeer ook zo weinig mogelijk op het verse gras te lopen en laat grasresten na een maaibeurt gewoon op het gazon liggen voor een natuurlijke bemesting.

Ga ook een bruin gazon niet bemesten met allerlei producten; het heeft geen zin om bladgroei te stimuleren, wanneer de wortels geen water kunnen opnemen.

Jammer genoeg zijn er onkruiden die wel blijven doorgroeien, zelfs als het gras dit niet doet. Verwijder ze dan ook onmiddellijk, om te vermijden dat er later een wildgroei ontstaat, wanneer er weer water is.

 

Zo zie je dat een bruin gazon niet noodzakelijk een dood gazon is, maar dat het wel extra verzorging nodig heeft.

Bron: https://gilmour.com/reviving-dead-grass

Opmerking plaatsen