Wanneer we spreken over het tuinieren achter glas, denken de meeste mensen aan het tuinieren in een serre. Vaak wordt de serre echter vooral gebruikt tijdens de wintermaanden, om kwetsbare planten te beschermen, maar een serre kan het hele jaar door een mooie aanwinst en toevoeging zijn voor de tuin.

Natuurlijk vraagt de serre wel een aantal specifieke aanpassingen, om een goede bloei te verzekeren.

UITSTEKENDE CONDITIES

Uiteraard is het belangrijk dat je binnenin de serre de ideale condities creëert, om planten en bloemen welkom te heten en ze goed te onderhouden.

Zo maak je onder andere gebruik van:

COMPOST

Compost is altijd een goed idee, maar in de serre is eigengemaakte compost dé meest geschikte vorm van voeding voor het groene leven.

Voeg bijvoorbeeld koffiegruis, eierschelpen en melk toe aan je compost om extra voedingsstoffen te geven; de planten zullen er nog mooier en groter door worden.

Opteer ook voor een levende compostbakken met wormen; het zijn geweldige voedingsbronnen voor het serre tuinieren.

DE JUISTE WATER- EN GRONDSOORT

Voor het wateren van planten in de serre, kan je zowel regenwater als kraantjeswater gebruiken; let er bij het kraantjeswater wel op, dat je het eerst een nacht laat staan in een waterbak, om ervoor te zorgen dat de chlorine eruit is, vooraleer je het gebruikt om de planten te voorzien van water.

Dit zorgt er ook voor dat het water op omgevingstemperatuur komt.

Om de kleine plantjes of zaailingen te wateren, gebruik je best een waterdruppelsysteem, om te vermijden dat je teveel water geeft.

Wat de juiste grondsoort betreft, is het aanbevolen om in de serre een mix te gebruiken van zand en mest, in plaats van gewone potgrond. (vooral aanbevolen voor bloemsoorten)

NUTTIGE ONDERHOUDSTIPS

Besproei de muren en de hoeken van je serre met een tuinslang, om het aantal witvliegjes en spinnen te beperken.

Bewaar water in grote kuipen, om de serre op een zo normaal mogelijke temperatuur te verwarmen en afkoelen.

Reinig de serre regelmatig, om ze te beschermen tegen schimmels en insectenplagen.

PLAATSBESPAREND PLANTEN

In de serre heb je meestal minder ruimte ter beschikking dan in de tuin om te planten. Daarom is het belangrijk dat je slim plant, om ruimte te besparen. Plant bijvoorbeeld pompoenen en komkommers tussen korensoorten, om de ruimte optimaal te gebruiken en koren kan je best in blokken planten en niet in rijen.

ZELF BESTUIVING

Omdat er in een serre minder mogelijkheid is voor bestuiving van buitenaf, kan je dit wel manueel doen bij sommige planten. Wanneer je perfect kunt uitmaken wat de mannelijke bloem is en welke de vrouwelijke, (je ziet dit vaak aan de onderzijde van de bloem die bij vrouwelijke planten meer gezwollen is), kan je door de bloemblaadjes weg te pellen van de mannelijke bloem om aan de stam te komen, deze over de vrouwelijke bloem bewegen.

Beter is het natuurlijk, als je overdag de deur van de serre open laat om de bijen hun werk te laten doen.

Bron: https://www.greenhomegnome.com/greenhouse-gardening-tips/

Opmerking plaatsen