In de tuin is er heel wat gaande in de herfstperiode. Bloemen, planten, struiken en bomen vragen heel wat onderhoud in deze periode, als voorbereiding op de wintermaanden.

Vooral bomen vragen een specifieke verzorging die je als minder doorwinterde tuinier niet altijd kent.

Heb je een tuin met een prachtige boom geërfd of gekocht en je weet totaal niet wat te doen om de boom de juiste aandacht te geven?

Daar komt de boomchirurg  aan te pas.

Een boomchirurg/boomverzorger verzorgt de bomen, zoveel is zeker, maar doet nog heel wat meer dan in de boom kruipen en de boom snoeien bijvoorbeeld.

Vandaag nemen we een kijkje in de leefwereld van de boomverzorger.

Een boom is een levend organisme en vraagt de juiste verzorging om een gezond en lang leven te leiden.

Hoe een boom reageert op beschadigingen, werd door ene Dr. Shigo uit de Verenigde Staten in 1959 onderzocht. Daaruit is gebleken hoe de boom zijn herstelling en zijn verwondingen aanpakt en die wetenschap van hoe bomen functioneren en welke factoren van belang zijn voor een optimale conditie en vitaliteit is de basis van het vak boomverzorger.

De boomchirurg komt steeds tussen mens en boom te staan en helpt de mens met het op de juiste manier verzorgen van de bomen in zijn of haar tuin.

Dit werk bevindt zich meestal in de kroon van de boom. Daar snoeit hij of verlicht de druk op de takken, met als bedoeling schade voorkomen van loshangende of afbrekende takken. Is het gevaar te groot? Dan is de boomverzorger ook de meest uitgeruste persoon om de boom op een veilige manier uit de tuin te verwijderen.

Naast snoeien en verwijderen van oude bomen, wordt een boomverzorger ook ingeroepen voor de verzorging van jonge bomen.

Er bestaan regels over hoe hoog een boom mag zijn of worden en daarom moet hij regelmatig bijgesnoeid worden, om hem te begeleiden naar volwassenheid.

Een andere taak hierbij is, om elke 3 jaar de onderste takken te verwijderen.

De boomverzorger zal ook de boom aan een grondige inspectie onderwerpen. Vertoont een boom bovengronds problemen? Dan zit heel vaak het echte probleem ondergronds en zal ook het wortelstelsel bekeken moeten worden.

Misschien hebben de wortels te weinig ruimte of is er water- of zuurstofgebrek. Ook dat grondonderzoek behoort tot de TLC (tender love and care) van de boomverzorger.

Ben je van plan nieuwe bomen aan te planten? Spreek ook hier gerust de boomverzorger over aan.

Hij of zij zal je informeren over de juiste staanplaats en kan je meer inlichtingen geven over het type boom en zijn levensverwachting en zijn zwakke plekken. Vaak kan het verplaatsen naar een meer geschikte standplaats de boom positief beïnvloeden. Ook daarin is de boomverzorger specialist.

Het is niet iets wat de leek onder de tuiniers beseft, maar bomen die op een bouwplaats staan, kunnen gestrest raken. De boomverzorger wordt ook hier ingeroepen om de bomen te begeleiden en een oogje in het zeil te houden tijdens het bouwproces, door middel van toolbox meetings, om de bomen gezond te houden.

Het spreekt voor zich dat het vak van boomverzorger een nobel beroep is, want tenslotte zijn wij mensen toch afhankelijk van de bomen in onze zuurstofvoorziening. Het is dus van het grootste belang dat bomen een lang en gezond leven kunnen leiden.

En daar hebben we de boomverzorger bij nodig, die erop toeziet dat onze groene toekomst behouden blijft en iedereen in zijn eigen kleine, of minder kleine tuin, kan hiertoe bijdragen.

Dus als je denkt dat je boompjes er maar zielig bijstaan, wacht dan niet en raadpleeg een boomverzorger; je doet er heel wat meer mee, dan enkel je boompje redden…

Meer weten?

http://www.bomengids.nl/boomverzorger-1-PKS.html

Opmerking plaatsen