Voor veel mensen is het vinden van de perfecte kerstboom elk jaar weer een zoektocht. Te groot, te klein, te dik te dun; de ideale kerstbomen vragen wel enige inspanning. Maar wat als je dan toch je match gevonden hebt? Dan begint volgend jaar de queeste opnieuw.

Maar dat hoeft niet. Als je beschikt over een voldoende grote tuin, kan je ervoor opteren om de kerstboom te planten, om er volgend jaar opnieuw van te kunnen genieten.

Er zijn natuurlijk wel enkele regels die je in acht moet nemen als je je kerstboom in volle grond wilt zetten.

kerstboom

Eerst en vooral moet je rekening houden met het type spar dat je kiest. De Nordmann spar leent zich het beste om te herplanten. Hij is een sterk exemplaar, dat meestal goed aanslaat in nieuwe grond.

Daarnaast moet je bij de aankoop van je kerstboom erop letten dat hij een stevige kluit aarde bevat, het bevordert de aanplant. Uiteraard is het wel zo, dat elke kerstboom die een maand binnen heeft doorgebracht, een stuk levenskracht is verloren, maar als hij voldoende sterke wortels heeft, komt het meestal goed.

Het kan gebeuren dat de spar in het begin veel naalden verliest, maar dat komt omdat januari niet de beste plantmaand is. Denk niet onmiddellijk bij het zien van de kale spar, dat het einde is gekomen. Meestal loopt de spar in het voorjaar opnieuw uit met lichtgroene punten.

kerstbomen

De beste manier om ervoor te zorgen dat je elk jaar opnieuw een mooie kerstboom in huis hebt is, door een drietal sparren in de tuin te kweken. Je kan bijvoorbeeld in het begin van volgend jaar nog een tweetal “afgedankte” bomen ophalen en mee planten in de tuin.

Volgend jaar kies je dan de mooiste van de drie om als kerstboom te gebruiken, terwijl de andere twee rustig verder kunnen groeien in de tuin en aansterken. Het jaar nadien kan je je dan verzekeren van een echt sterke kerstspar en op die manier kan je door die wisselwerking elk jaar genieten van een mooie kerstboom uit eigen tuin.

De bomen die in de tuin overwinteren kan je natuurlijk ook een feestelijk jasje geven, door ze te decoreren met verlichting en accessoires.

Na enkele jaren kan je zelfs beslissen om één spar in je tuin te houden, omdat ze zo een fijne sfeer geeft. Ze zal gaan bloeien, dennenappels krijgen en de thuis worden van een aantal tuinbewoners, waardoor je het bijna zielig zal vinden om de spar uit haar habitat weg te halen.

De meest gekende sparren die je nadien weer in de tuin kan planten, zijn:

  • Fijnspar (Picea abies)
  • Blauwspar (Picea pungens)
  • Servische spar (Picea omorika)
  • Nordmann-spar (Abies nordmanniana)
  • Nobele spar (Abies nobilis)
  • Edele zilverspar (Abies procera)
  • Koreaanse zilverspar (Abies koreana)

Bron: http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/143965-geef-je-kerstboom-een-langer-leven-en-zet-de-boom-in-de-tuin.html

Opmerking plaatsen