Wanneer we een tuin aanleggen, denken we vooral aan vormgeving, stijl en kleur. Wat past best in de omgeving en welke stijl vind ik mooi? Maar vaak brengen we op die manier planten in de tuin, die van nature niet groeien in onze contreien, waardoor andere, zogenoemde “native” planten verdrongen worden. Maar wat we niet weten is, dat dit ons hele ecosysteem aanbelangt. Want planten die aangepast zijn aan onze klimaatomstandigheden, beïnvloeden ook de grondconditie en trekken het wildleven aan, dat nodig is voor ons specifieke systeem. Daarom zijn native tuinen belangrijk om het ecologisch evenwicht te herstellen.

 

WAT ZIJN “NATIVE” PLANTEN?

Native planten zijn planten die gewoon in de natuur voorkomen, zonder  of met zo weinig mogelijk inmenging van de mens. Ze zijn ontstaan door inheemse en uitheemse zaden die daar op die plek zijn terechtgekomen en die daar geaard zijn.

Deze planten zijn perfect aangepast aan de grond, het klimaat en het wildleven en kunnen perfect overleven in onze specifieke omstandigheden.

 

ZELF EEN NATUURLIJKE TUIN AANLEGGEN

Wanneer je eraan denkt om het ecosysteem een handje te helpen en je een natuurlijke tuin overweegt, is het de eerste zaak om een natuurlijke omgeving op te zoeken. Ga bijvoorbeeld naar het bos en kijk hoe de vegetatie er is opgebouwd. Vaak zie je dat een bos bestaat uit een topgedeelte, met bomen, die zorgen voor een natuurlijke schaduw voor lagere planten. Een tweede middendeel, bevat dan weer houterige struiken en het onderste deel bestaat uit wilde bloemen, varens en mossen. Als je deze omgeving in je eigen tuin kunt nabootsen, zal je de natuur een flink handje helpen en trek je dat wildleven aan, dat nodig is om ons ecologisch systeem een boost te geven.

 

VOORDELEN VAN EEN “NATIVE” TUIN

MINDER WATER

Veel planten die gewoon zijn om in ons klimaat te leven, voeden zich met wat de grond te bieden heeft en met hemelwater. Dat betekent dat ze ook minder extra water verwachten tijdens droge periodes hetgeen scheelt in het waterverbruik.

 

MINDER ONDERHOUD

Net omdat inheemse planten minder water nodig hebben, vragen ze ook minder onderhoud. Ze vragen minder externe voedingsstoffen, waardoor ze minder snel groeien en minder trimwerk nodig hebben. Ze zijn aangepast aan vervelende insecten, waardoor er ook minder insecticides gebruikt worden (die ook de nuttige insecten en vogels aanvallen en die zo in het water terechtkomen) en dus in het algemeen onderhoudsvriendelijker zijn.

MINDER BEDREIGING VAN WILDGROEI

Doordat vele uitheemse plantsoorten hier werden geïntroduceerd (net omdat ze onderhoudsvriendelijker en sterker zouden zijn) is er een wildgroei ontstaan van planten die de natuurlijke habitat overgroeien. Sommige van die planten bevinden zich in wilde bloemenmixen; het is dus altijd goed, om een beetje opzoekwerk te verrichten vooraleer je een mix in je tuin loslaat, want voor je het weet, overwoekert een exotische plant het kleine inheemse plantje dat zoveel goed doet voor het ecologisch systeem.

 

MEER AANDACHT VOOR DE NATUURLIJKE OMGEVING

Zoals gezegd, wanneer je overweegt om een “native” tuin aan te leggen, ga je eerst kijken naar de vegetatie in de buurt; schenk daarbij ook aandacht aan steenformaties en vochtige plekken en kijk hoe je die kunt introduceren in je eigen tuin.

Wil je naast de basis vegetatie nog andere soorten toevoegen aan de tuin? Dat kan uiteraard. Er zijn al heel wat ingevoerde planten die het hier perfect doen en helemaal aangepast zijn aan de leefomstandigheden; op die manier kan je toch voldoende variatie aanbrengen. Wat kleuren betreft, zijn het vooral de subtiele kleuren die best passen bij de natuurlijke vegetatie.

Gras wordt in de natuurlijke tuin zoveel mogelijk beperkt, tenzij je een speelplaats voor de kinderen wilt creëren.

Kortom, een “native” tuin helpt niet enkel ons ecologisch systeem, maar creëert ook rust, omdat we ons best bewegen in een natuurlijke omgeving en waar willen we ons meer thuis voelen dan in onze eigen achtertuin?

 

BLOEMEN DIE THUISHOREN IN EEN NATUURLIJK TUIN

 • Phlox divaricata
 • Gaultheria procumbens
 • Aquilegia canadensis
 • Geraniums
 • Sanguinaria canadensis
 • Tiarella cordifolia
 • Dicentra
 • Vaccinium angustifolia
 • Penstemon
 • Podophyllum peltatum
 • Astilbes
 • Monilophyta

 

Bronnen:

http://www.naturalheritage.com/Education/native-gardening

http://www.brackenrignursery.com/2017/11/23/planning-natural-gardens/

Opmerking plaatsen