Met een tuinpad in de tuin kan je een eigen sfeer creëren. Je kan kiezen voor strak en modern, maar je kunt ook gaan voor natuurlijk en authentiek. Veel mensen kiezen voor een tegelstructuur, omdat dat nu eenmaal het makkelijkste is om te onderhouden, maar toch is een natuurlijk tuinpad de moeite waard om te overwegen, als je ook beweging en gevoel in de tuin wilt brengen.

Welke materialen kunnen dienst doen als natuurlijk tuinpad?

GRAS

Bij een tuinpad denken we in de laatste plaats aan gras; gras is meestal datgene wat naast een tuinpad ligt, maar waarom de rollen eens niet omdraaien?

Gras is een levend organisme; niet enkel ziet het er leuk uit, het geeft ook een goed gevoel als je er overheen wandelt. Ideaal dus als je een sensatie wilt beleven. Het enige wat je moet doen is het tuinpad afbakenen, mooi kort houden en kiezen voor een stevige grassoort, als het tuinpad veel belopen wordt.

SCHELPEN

Wil je het hele jaar door een vakantiegevoel beleven? Dan kan je ook kiezen voor een tuinpad in schelpen. Giet de schelpen op een worteldoek en baken de randen goed af om te vermijden dat de schelpen bijvoorbeeld in het gazon terechtkomen en je kunt genieten van het knisperende geluid van schelpjes op het strand.

 

HOUTSNIPPERS

Hout is een materiaal dat onmiddellijk een authentiek gevoel geeft aan je tuin; een houten tuinpad creëert warmte, maar helaas zijn houten planken ook super glad als ze nat zijn of als er algen op groeien. Daarom kan je ook kiezen voor houtsnippers; een tuinpad in mulch is een duurzame en vrij goedkope manier om een natuurlijke toets te geven aan je tuin. Je moet het tapijtje wel regelmatig aanvullen, maar daartegenover staat dan wel, dat je een 100% ecologische manier gevonden hebt om sfeer aan je tuin te geven. En als je een beetje geur wilt toevoegen? Kies dan voor schors van naaldbomen. (bv. Franse boomschors)

GRIND EN GRAVEL

Wie graag een sierbestrating wil aanleggen die je kunt manipuleren in bepaalde vormen, kan ook kiezen voor grind of gravel; dit materiaal ziet er nog steeds natuurlijk uit en is het ook, maar is heel makkelijk te verwerken in patronen. Let wel, grind is makkelijk water doorlaatbaar, terwijl gravel een eerder vaste laag kan vormen. Het leuke aan grind is, dat het lekker knispert onder de voeten, als je eroverheen wandelt. Ook hier kan je best opteren om een worteldoek onder het grind of gravel te leggen, om onkruiden tegen te gaan.

BODEMBEDEKKERS

Nog een leuke en originele manier om een natuurlijk tuinpad aan te leggen is door gebruik te maken van bodembedekkers in combinatie met natuurlijke flagstones.

De flagstones dienen als basis en daartussen komen de bodembedekkers, die onkruid geen kans geven en een authentiek landelijk gevoel geven aan de tuin. Kies je daarbij voor bodembedekkers zoals kruiptijm of loopkamille, dan creëer je ook een heerlijke geur als je eroverheen loopt.

Bron: https://www.homify.nl/ideabooks/679731/6-budgetvriendelijke-manieren-om-en-tuinpad-te-maken

Opmerking plaatsen