Wie in de wintermaanden kleur in de tuin wilt, kan kiezen voor winterharde planten en heesters. Heide en dan nu vooral de winterheide is een gekende winterbloeier. Als je een grote tuin hebt, is het dan ook heel mooi als je een groter stuk beplant met heide, om het effect te vergroten, maar zelfs in winterbakken op het terras of balkon, staat heide heel mooi en fleurt het je buitenruimte op.

Veel mensen denken dat heide geen tot weinig onderhoud vraagt, maar om de plantjes gezond te houden doorheen het jaar, vraagt ze toch best wat onderhoud.

Als je overweegt om heide aan te kopen, let er dan wel op dat je zeker de winterheide hebt die wintervast is (erica carnea en erica x darleyensis). Er bestaan ondertussen ook reeds nieuwe soorten heide, maar let vooral op de wintervastheid.

Soorten die wel verkocht worden, maar minder winterhard zijn, zijn:

Erica ciliaris, Erica cinerea, Erica erigena, Erica mackayana en Erica vagans.

Een tweede punt dat je moet overwegen is, of heide geschikt is voor jouw tuin. Heb je een klei- of kalkrijke grond? Dan zal heide daar minder goed gedijen; de plant houdt meer van een iets zuurdere bodem en eentje die niet te nat is en een beetje zanderig.

Hou er ook rekening mee, dat je de heide niet in de volle schaduw plaatst, maar eerder een plaatsje in de zon of halfschaduw uitkiest voor de plantjes. Meestal heeft de wind daar ook meer vrij spel, waardoor de kans op schimmels kleiner wordt.

Bij het planten, kan je best een beetje turf en heidecompost voorzien voor een betere start en zet de plantjes iets dieper om ervoor te zorgen dat ze stevig wortelen. Laat ongeveer een 30 cm tussen elk plantje; bij sterke groeiers zo’n 40 tot 60 cm.

Heel veel onderhoud vraagt de heide niet, noch extra voeding. Meestal wordt in het voorjaar mest gegeven die het hele jaar werkzaam is. Zien oudere plantjes er toch wat slappetjes uit? Dan kan je eventueel wat koemest met beendermeel toedienen, of een product dat specifiek geschikt is voor heideplanten. Breng de mest niet aan op de planten zelf en bemest enkel als de plantjes droog staan.

Veel water vraagt de heide niet, maar zelfs in de winter kan het droog zijn; in deze periodes, vragen de plantjes wat extra water (beter is 1x meer, dan dagelijks een beetje)

Heb je reeds heide staan in de tuin, dan moet die ook gesnoeid worden. Het is hierbij wel vooral de zomerheide die gesnoeid wordt. Met een heggenschaar top je de heide; let erop dat je de planten niet te diep snoeit, omdat de onderste delen vaak geen nieuwe scheuten meer geven en je dan wellicht eindigt met een kale struik.

Het beste is om je heideplanten elk jaar te snoeien, want planten die een tijd niet gesnoeid zijn, gaan zich moeilijk herpakken.

Bij de winterheide is het voldoende om de uitgebloeide bloemetjes te verwijderen, maar echt snoeien hoeft hier niet.

De snoeiperiode bij voorkeur, is maart-april.

Vooral bij jonge planten, is het van belang om ze te vrijwaren van onkruid; dit doe je best manueel, om de wortels niet te beschadigen. Ook hier is een laagje tuinturf aanbevolen om onkruidgroei te beperken, tot de planten dicht genoeg bij elkaar zitten.

Het mooiste is het wanneer je zowel zomerheide als winterheide samen plant; op die manier, heb je het hele jaar door kleur in de tuin.

Let bij de aankoop ook op, of alle planten er gezond uitzien, met weinig of geen bruine takken.

Als je voor een grote oppervlakte aankoopt, hou er dan rekening mee om de naam van de planten te noteren, in geval je een plantje moet vervangen of bijbestellen.

Wil je nog meer weten over heide?

Bronnen:

http://heideverenigingericultura.nl/richtlijnen

https://www.dewilde.nl/nl/informatie/alles-over-heideplanten

 

Opmerking plaatsen