Dit is hét seizoen van de paddenstoelen. Tijdens een herfstwandeling zal je er dan ook allicht al enkelen tegen gekomen zijn. Of misschien heb je al paddenstoelen in de tuin gezien? Pluk zeker als je in een bos loopt de paddenstoelen niet zo maar, want ze zijn belangrijk voor ons ecosysteem.

Nut van paddenstoelen

Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels. Ze groeien in principe het hele jaar door, maar zijn voornamelijk in de herfst het meest te zien.

De schimmels:

  • verteren tuinafval en brengen die als meststof de bodem in;
  • kunnen ook de groei van bomen bevorderen door in symbiose samen te leven;
  • kunnen ook eetbaar zijn, denk maar aan champignons of schimmelkaas.

Let wel op met paddenstoelen, want er zijn zo heel veel soorten waardoor het moeilijk is om te weten welk eetbaar zijn en welke niet. Koop ze dus best in de winkel als het voor eten is

Waarom groeien deze in mijn tuin?

Het grootste deel van de paddenstoel bevindt zich ondergronds en na regen, wanneer de luchtvochtigheid en temperatuur op het juiste niveau zijn en bepaalde weersomstandigheden heersen, duiken de vruchtlichamen (of sporenproducerende) lichamen op in kleine bosjes, in bedden en op het gazon.

Hoewel ze niet mogen worden gegeten omdat ze giftig kunnen zijn, zijn ze niet schadelijk voor planten en is het onwaarschijnlijk dat je huisdieren ze opeten.

Ze zijn niet problematisch en verdwijnen meestal na een week of langer.

Paddenstoelen zijn ook niet schadelijk voor kuipplanten. Ze verhogen eigenlijk de kwaliteit van de potgrond, waardoor ze een nuttige toevoeging kunnen zijn.

Komen er geen paddenstoelen in jouw tevoorschijn? Dan kan je zelf starten met het planten van jouw eigen paddenstoelen in de tuin.

Opmerking plaatsen