De herfst is het uitgelezen moment om bomen en struiken te verplanten, maar ook een boom aanplanten kan in deze periode nog perfect.Maar waarom maak je er samen met de rest van het gezin geen project van om je eigen boompje te kweken?

Een eik bijvoorbeeld is vrij makkelijk te kweken en heeft ook de symbolische waarde van leven en wijsheid, waardoor het ook gewoon leuk is om samen een boompje op te zetten, in dit geval een eik.

Maar hoe begin je hier nu eigenlijk aan en wat zijn de nodige stappen die je moet ondernemen?

Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Tijdens de herfst kan je overal in het bos eikels vinden. Kies er de mooiste exemplaren uit en verzamel ze. Het beste is echter om die eikels te nemen die nog vast hangen aan de boom en neem geen exemplaren die beschadigd zijn. Je kan zien of ze klaar zijn om geplukt te worden, als ze makkelijk loslaten van het hoedje.

De tweede stap om te zien of je goede eikels gekozen hebt is, de eikels in een emmer met water gooien. Laat ze een tijdje dobberen en de eikels die blijven drijven… mag je weer verwijderen; zij hebben niet de juiste kenmerken om te planten. Eikels die zacht en papperig aanvoelen, zijn wellicht rot binnenin.

Nu droog je de overgebleven eikels (ongeveer 250 stuks) af, je steekt ze in een groter formaat afsluitbare zak; voeg er vochtig zaagsel, vermiculiet en turfmengsel aan toe, sluit af en leg in de koelkast. Laat ze daar tussen de 1 en 2 maanden liggen en hou je eikels licht vochtig in die periode.

Als je geluk hebt, kan je aan het begin van de winter, al worteltjes zien verschijnen aan de eikels. Na een tweetal maanden in de koelkast, mag je ze nu gaan planten in opkweekpotjes.

Dat kunnen kleine bloempotjes zijn, of kweekbakjes. Daarin doe je degelijke potgrond die je niet vult tot de rand; plaats in elk potje een eikel, die je met de wortel naar beneden in de grond steekt, net onder de oppervlakte. Zorg er wel voor dat je potjes openingen hebben om het water weg te laten lopen.

Je kan de eikels ook rechtstreeks in de tuin planten, maar zo vlak voor de winter, kunnen ze weleens dienst doen als voedsel voor knaagdieren.

Vergeet niet om je eikeltjes te voorzien van water; de grond moet licht vochtig blijven en hou ze binnenshuis. De beste plaats is een zonnige vensterbank, waar ze kunnen profiteren van de warmte om verder te ontkiemen.

Deze fase kan wel even duren; het meeste werk gebeurt nu ondergronds.

De eikel is klaar om verplant te worden als het plantje ongeveer 10 tot 15 centimeter groot is en er gezond uitziet met witte wortels en één grote hoofdwortel heeft gekregen; de plant is dan enkele maanden oud. Dan pas kan je de eikel verplanten in een grotere pot of met zijn huidig potje in de grond.

Zoek de meest geschikte plek voor je babyeikje, want die wordt een heel pak groter en kan weleens het zicht gaan blokkeren enzovoort; zorg er dus voor dat hij voldoende ruimte heeft om te groeien.

Het beste is een open plek, met veel zonlicht, ver uit de buurt van nutsvoorzieningen (leidingen allerlei).

Nu begint het echte werk. Graaf een opening op de plaats die je gekozen hebt (doorsnede 1 meter) en geen andere begroeiing in de buurt; schep de aarde om en graaf ongeveer 25 centimeter diep; zorg ervoor dat de grond luchtig genoeg is. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, om je boompje te planten.

Nu ga je het gat groter maken; het midden van de opening moet ongeveer 50 centimeter diep zijn en 30 breed. De grote wortel moet er perfect in passen. Je plant de eik met de wortel naar beneden; maak een aflopend bergje zand en druk de aarde goed aan, zodat het boompje stevig staat en geef je mini eikje water.

Voorzie het boompje van een dikke mulchlaag als bescherming en om de aarde vochtig te houden, maar laat de stam vrij.

Je vraagt je wellicht af, wat je met al die eikels moet doen die je verzameld hebt; wel, je moet sowieso meerdere eikels in één plantgat doen om de kans op slagen te vergroten. En de rest gebruik je gewoon voor verdere herfst- en winterprojecten.

Nu moet je ervoor zorgen dat je boompje goed beschermd blijft tegen hongerige tuinbezoekers. Hiervoor zet je een stevige kippengaas om het boompje heen. (ook een deel in de grond) en bescherm je eventueel ook de bovenkant.

Misschien moet je op termijn ook een product tegen schadelijke insecten gebruiken.

Heb je in de winter een lange droge periode? Dan moet je ook water bijgeven aan je boompje. Maar als er voldoende regenwater valt, is dit niet echt nodig. (hou er wel rekening mee dat de eik geen natte voeten heeft continu)

Hoe groter de eik, hoe minder verzorging hij zal vragen en hoe meer je ervan kunt genieten, want zeg nu zelf, een eigen gekweekte eik in de tuin is toch een mooie anekdote voor bij het haardvuur niet?

Bron: http://nl.wikihow.com/Een-eik-kweken-door-een-eikel-te-planten

Opmerking plaatsen