Het najaar is het beste seizoen om bomen en struiken te planten. De temperaturen zijn nog hoog genoeg en daarnaast krijgt de boom voldoende tijd om aan te slaan en wortels te kweken, waardoor je volgend voorjaar reeds van een mooi exemplaar kan genieten, dat in tegenstelling tot een boom of struik die je pas in het voorjaar plant. Dus plant eens een boompje in jouw tuin.

Let er wel op dat de grond goed voorbereid moet worden vooraleer je aan de slag gaat. Lees hieronder hoe je dat precies doet.

Grondvoorbereiding:

Maak de aan te planten grond onkruidvrij. Graaf een put – of voor haagplanten een geul – die voldoende breed en diep is:

de stelregel hierbij is dat de omvang van de put ruim genoeg moet zijn zodat de wortels er vlot in passen, met voldoende extra ruimte onderaan en opzij van de wortels. Zorg er ook voor dat de grond onderin de put goed losgewerkt is: de ondergrond dient altijd goed doorlatend te zijn en mag nooit hard en ondoordringbaar zijn. Meng de uitgegraven grond altijd met een ruime hoeveelheid planthumus en eventueel een lichte dosis organische meststof. Bespaar in elk geval niet op het onderwerken van planthumus of compost! Dit is iets wat u maar één keer kan doen, en het heeft jarenlang een invloed op de groei en sterkte van de planten, op de weerstand tegen insecten en parasieten en op de waterhuishouding.

Let extra op bij grond die met zwaar materiaal is bewerkt of bij aangevoerde grond, deze is vaak van minderwaardige kwaliteit. Zorg hier zeker voor voldoende planthumus, en bewerk de grond voldoende diep. Harde onderliggende lagen moeten doorbroken worden, zodat bij droogte vocht uit de ondergrond kan opstijgen, en bij natte periodes het water in de ondergrond kan sijpelen. Eventueel kan u extra ‘agrosyl’ toevoegen, dit is een meststof die de circulatie van het bodemleven bevordert.Bij zeer zware en natte gronden kan u ‘perliet’ toevoegen. Dit is een bodemverbeteraar die de grond luchtiger maakt. Bij zeer droge gronden voegt u dan weer best ‘bentoniet’ toe, een soort klei die de bodem zwaarder maakt, en een groot wateropnemend vermogen heeft.

Let op met verse, onvoldoende verteerde compost, stalmest en chemische meststoffen. Deze kunnen voor verbranding van de wortels zorgen!

Bron : http://www.tuinplantendepauw.be/tuintip/algemene-planttips

Benodigdheden om een boom te planten :

  • Kruiwagen
  • Spade
  • Hark
  • Gieter
  • Compost

Boom planten

1.Schep het plantgat uit. Dit moet ongeveer twee keer zo diep zijn als de pot of de wortelkluit. Is de grond van mindere kwaliteit of erg zwaar, maak het gat dan groter en dieper. De knobbel (entplaats) moet wel altijd boven de grond staan.

2.Maak de aarde in het plantgat goed los, ook aan de zijkanten.

3.Meng de aarde in het plantgat met compost.

4.Geef de boom in de pot veel water en gooi ook een emmer of gieter leeg in het plantgat. Wacht tot de aarde het water heeft opgenomen.

5.Nu ga je de boom planten. Haal de boom voorzichtig uit de pot, zodat je de wortels niet beschadigt.

6.Til de boom aan de kluit op en zet hem in het plantgat. Zorg ervoor dat de kluit diep genoeg in de grond zit. Controleer of de boom recht staat.

7.Als de boom helemaal rechtop staat, vul je het plantgat met meer aarde en compost. Trap dit regelmatig voorzichtig aan. Zorg ervoor dat de grond in het plantgat weer dezelfde hoogte krijgt als het omringende gras of bloembed.

8.Geef de boom opnieuw water en voeg, als dat door de grond is opgenomen, eventueel nog wat aarde en compost toe. Zo wordt de bodem helemaal egaal.

9.Als het plantgat helemaal is opgevuld, hark je de laatste goede compost erover heen. Nu is je boom klaar om te groeien en bloeien.

10.Zorg voor een goede boomspiegel van één bij één meter. Op deze plaats rondom de stam mag geen gras of onkruid groeien. Bij schone grond kan het water rechtstreeks naar de wortels.

Geef een boom na aanplant altijd voldoende water, zodat hij goed kan aanslaan. Wordt je boom te groot dan kun je de boom snoeien.

Bron : http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/boom-planten

TIP : gebruik tenminste één boompaal als steun voor je nieuwe boompje. De herfst kent vele windvlagen, die je nieuwe aanwinst kunnen doen buigen. Plaats de paal aan de zijde van waaruit de wind meestal blaast. Ben je niet zeker? Plaats er dan voor de veiligheid nog eentje.

En om af te sluiten :

Plaats nooit een boom die te groot is voor jouw tuin, dat bespaart je later de energie en het overbodige werk om hem terug te verwijderen.

Nog meer weten?

http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/boom-in-de-tuin

Comments are closed.