Wie Hibiscus associeert met verre tropische vakantieoorden moet zijn geheugen even wissen. Want de “exclusieve” Newbiscus  is een winterharde struik die zeer goed bestand is tegen de winteromstandigheden van de lage landen. Het gaat hier dus om een vaste plant, die het prima doet in de tuin én in een pot op balkon of terras. En het leuke eraan is, als het buiten kouder wordt, zet je hem gewoon binnen, waar hij je verder zal blijven verbazen met zijn overweldigende bloemenpracht.

Werkelijk spectaculair zijn de bloemen met een diameter van 20 tot 30 centimeter. Een ongekend formaat voor Hibiscus. Ook de grote, kleurrijke bloemknoppen zijn een lust voor het oog. Zowel de bloemen als de knoppen van Hibiscus Newbiscus Mauvelous bijvoorbeeld, zijn midden- tot donkerroze. Andere kleuren, zoals rood, wit en lichtroze, zijn nog in ontwikkeling.

Hoewel winterhard, houdt de Newbiscus wel van een beschutte, zonnige en warme plek. De plant bloeit vanaf de nazomer tot aan de eerste vorst. Hoe hoger de nachttemperatuur, hoe groter de bloemen. Na de bloei sterft het gewas af tot aan de grond. In het late voorjaar, als de temperatuur stijgt, loopt de plant vanzelf weer uit.

Planten in de tuin

De Newbiscus™ komt van oorsprong uit prairieachtige gebieden. Het is bij het kiezen van een plaats in de tuin dan ook aan te raden daarmee rekening te houden. Newbiscus houdt van zon maar niet van wind. Een ideale plaats is aan de zuid–zuidwest zijde van een beschuttende muur of haag met ook bescherming tegen wind.

Houdt er bij het kiezen van een geschikt plaatsje rekening mee dat de plant na jaren in omvang flink kan toenemen tot wel 2 meter hoog en ruim 1 meter breed.

Newbiscus groeit op vrijwel alle gronden die luchtig, humusrijk en goed water doorlatend zijn.

Graaf een gat dat voldoende ruim is. Dompel de potkluit van de Newbiscus eerst enige tijd in het water en verwijder daarna de pot. Plaats de plant zodanig in het gat dat de bovenkant van de kluit enkele centimeters onder het maaiveld komt. Vul het gat daarna aan met grond, eventueel vermengd met wat turf en/of een weinig gedroogde koemest, en geef na het planten rijkelijk water.

Planten als kuipplant

Kies een pot of kuip (met gat voor de afwatering) van voldoende omvang, zodat de plant veel wortels kan vormen hetgeen de totale groei bevordert en de grond minder snel droog laat worden. Zo kunt u de Newbiscus een wat grotere watervoorraad geven en de plant zal niet zo snel omwaaien.

Dompel de potkluit van de Newbiscus eerst enige tijd in het water en verwijder daarna de pot. Plaats de plant zodanig in de kuip dat de bovenkant van de kluit enkele centimeters onder de rand komt. Vul daarna aan met een goede tuinaarde, tot 1 of 2 centimeter onder de rand, zodat bij het water geven het water niet meteen over de rand stroomt. Geef dan rijkelijk water.

Een ideale standplaats voor een Newbiscus in pot of kuip is aan de zuid – zuidwest zijde van een beschuttende muur of haag.

Verplanten

Pas in het voorjaar( eind maart, begin april ), als de grootste vorst voorbij is, kan je de Newbiscus verplanten.

Omdat de wortels beschadigd zullen worden bij het verplanten, moet namelijk een periode gekozen worden waarin de plant niet veel water verdampt en nauwelijks meer vorst van betekenis te verduren zal krijgen. Geef in het voorjaar en de zomer volgend op het verplanten regelmatig extra water.

Zeker als het in de weken na het verplanten warm en zonnig is, zorgt u natuurlijk voor veel water.

Als een Newbiscus in pot echter,  te veel water heeft gekregen en het overtollige water enige tijd in de overpot of schotel heeft gestaan, kunnen de wortels afsterven door gebrek aan zuurstof. De plant is dan ‘verdronken’. Bloemen en bladeren hangen helemaal slap, terwijl de grond nog vochtig genoeg is.

Het assortiment Newbiscus,  bestaat op dit moment uit de volgende soorten:

  • Newbiscus XXL Mauvelous
  • Newbiscus XXL Fancy Blush
  • Newbiscus XXL Fancy Eye
  • Newbiscus XXL Fancy Red
  • Newbiscus XXL Fancy Sparkles
  • Newbiscus XXL Twist & Swirl (zie foto’s)

Weetjes

hibiscus bloemen worden naar het eindejaar toe vaak verkocht in de handel, opgelegd in siroop, als extra delicatesse bij het aperitief.

Serveer de hibiscus bloemen in champagne of cocktail. Ze vormen een onverwachte verrassing voor elk feest, receptie, bruiloft of andere bijzondere gelegenheid. De Wild hibiscus bloemen uit Australië zijn ook een geweldige eetbare decoratie voor desserts.

* Haal de bloem met een theelepel uit het potje en plaats de bloem onderin een champagneglas.

* Voeg eventueel nog wat van de siroop toe voor een zoete, roze gekleurde champagne.

* Schenk rustig het glas vol met Prosecco, Cava of Champagne.

* De bubbels zorgen er voor dat de bloem lichtjes beweegt in het glas. Het effect is spectaculair.

* Vergeet niet na de laatste slok de bloem op te eten.

Meer weten over bloei, snoei, voeding en kwaaltjes?

Bron: http://www.newbiscus.com/

Comments are closed.