“Fairy, Schneewittchen en New Dawn”…het zijn namen die enkel passen voor de mooisten onder de mooisten en in het land van bloemen en planten zijn dat uiteraard de rozen.

Rozen zijn delicate planten. Ze floreren in de lente en de zomer, maar verdwijnen stilletjes in de herfst en de winter.

Ben je desondanks een fan van rozen en wil je zolang mogelijk genieten van deze prachtige bloemen? Dan kan je misschien opteren om volgende soorten in de tuin te halen. Zij bloeien nog tot aan de eerste vorst, dus met enig geluk en de opwarmende aarde, kan dit nog tot eind oktober, begin november zijn. Vandaar zitten ze vandaag in onze rubriek.

Rozen zijn mooie, vaak langdoorbloeiende planten. Er zijn vele soorten rozen te koop. De roos ‘The Fairy’ is een vrij laagblijvende rozensoort, die bodembedekkend groeit. De bloemen zijn gevuld en zacht roze van kleur. De rosa ‘Schneewittchen’ is een trosroos met mooie witte bloemen, die veel bloemen tegelijk heeft en langdurig bloeit. De rosa ‘ New Dawn’ is een klimroos met grote, licht roze bloemen. De roos bloeit langdurig met veel bloemen.

1)Roos ‘The Fairy’ of miniatuurroos

The fairy rozen zijn compacte, rijk doorbloeiende heesterrozen. De roos heeft bodembedekkende eigenschappen, doordat ze dicht vertakken. The fairy roos kan goed als solitaire plant in de tuin staan, maar ook voor vakbeplanting gebruikt worden. De rozenstruiken worden 30 à 40 cm hoog. De bladeren zijn klein en hebben een groene kleur.

The fairy rozen zijn winterhard, maar niet wintergroen. Deze rozensoort bloeit van juni tot aan de eerste nachtvorst. De kleur van de bloemen is roze en de bloemen zijn gevuld. Deze roos houdt van zon maar kan lichte schaduw verdragen.

De grond moet het liefst kalkrijk of neutraal zijn en de roos houdt van rijk bemeste leemgrond of lichte klei. Op bemeste zandgrond doet hij het ook goed.

Deze roos kan in het voorjaar teruggesnoeid worden tot 1/3 van de hoogte.

Fairy rozen

2)Roos ‘Schneewittchen’ of trosroos

De roos Schneewittchen kan 40 tot 60 cm hoog worden en heeft een mooie volle groei. De bladeren zijn groen.

Deze roos is goed winterhard, maar niet wintergroen. Het is een mooie borderplant, die leuk staat als hij in groepen geplant wordt. Tussen de verschillende rozenplanten moet voldoende afstand zijn en de roos kan het best in de wind staan, om sterroetdauw te voorkomen. Sterroetdauw wordt veroorzaakt door een schimmel ;  eerst komen er kleine zwarte vlekjes op het blad, vervolgens wordt het blad geel en daarna valt het af. De wind zorgt ervoor dat de bladeren snel drogen na regen, zodat de sterroetdauw minder kans heeft. Een natte zomer is dan ook niet goed voor deze roos.

Schneewittchen houdt van veel zon, maar kan ook in halfschaduw staan. De roos houdt van een normale bodem of een vochtige bodem, met wat kalk.

Snoeien kan het best in maart worden gedaan ; na de snoeibeurt is het verstandig om de roos koemest of compost te geven.

3)Roos ‘New Dawn’ of klimroos

De roos New Dawn is een klimroos die ongeveer 2 meter hoog en breed kan worden. Nieuwe scheuten moeten aangebonden worden. Het blad is groen.

De roos is winterhard en bladverliezend. In erg koude winters is het aan te raden om de roos te beschermen met vliesdoek of rietmatten. New Dawn bloeit van juni tot ergens in oktober. Na de eerste nachtvorst is het zeker gedaan met de bloemen. De kleur van de bloem is roze, de bloemen kunnen wel 7 cm groot worden. Uitgebloeide bloemen moeten met een snoeischaar verwijderd worden tot net boven het bovenste blad.

De roos houdt van een zonnige plek of halfschaduw. De roos is kalkminnend en houdt van een voedselrijke, waterdoorlatende normale bodem. De New Dawn mag bemest worden van het voorjaar tot de langste dag van het jaar.

Deze roos is bevattelijk voor meeldauw, een schimmelziekte die een witte poederlaag op de bladeren geeft. De roos heeft hier vanaf september grote kans op. Deze rozensoort hoeft niet gesnoeid te worden.

Bron : http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/53599-rozen-new-dawn-schneewittchen-en-the-fairy.html

**Legenden en mythes over de “koningin der bloemen” :

-De fossielen van de eerste wilde rozen zijn zo’n 35 miljoen jaar oud en dat is dus ouder dan de mens.

-De oude Egyptenaren waren min of meer bezeten van rozen en gebruikten ze overal voor, zo zou Cleopatra rozenblaadjes centimeters dik op de vloeren van haar paleizen hebben laten strooien.

-Het lievelingskostje van keizer Nero was rozenpudding!

-De Romeinen hingen rozen boven deuren waarachter geheime vergaderingen werden gehouden.

-De eerste echtgenote van Napoleon, keizerin Joséphine (1763 – 1814) richtte bij haar huis Malmaison een rozentuin in waarin alle toen bekende rozen stonden.

-Ook in het christendom werd veel symboliek aan de roos toegekend. Zo was Maria de witte roos zonder doorns, de rode roos het bloed van jezus, de vijf blaadjes voor zijn wonden, ook bestaat de legende dat de eerste roos wit was en zonder doorns en groeide in het Hof van Eden, toen Adam en Eva moesten vertrekken werd de roos rood en kreeg doorns. De roos werd ook het symbool van enkele katholieke heiligen, zoals de heilige Theresia.

-In oude geschriften wordt de roos in verband gebracht met Boeddha, Visjnoe, Confucius en Mohammed ; van de laatste wordt gezegd dat de roos zou zijn ontstaan uit een zweetdruppel op het voorhoofd van Mohammed tijdens zijn tocht naar de hemel.

-Nectar was de drank van goden. Toen Cupido, de zoon van Venus (de Romeinse godin van de liefde), nectar bracht naar de goden morste hij een beetje. Op deze plek zou de eerste roos ontstaan zijn.

-Ook is er de mythe van Chloris, de Griekse godin van de bloemenwereld, lente en natuur. Haar liefje Zephyros, god van de westenwind, zou haar de bloemenwereld hebben gegeven. En volgens sommige mythen heeft bloemengodin Chloris vervolgens de roos gemaakt.

-Of zou de roos zijn ontsproten uit de dood van Adonis? Hij was het mooiste vriendje van Aphrodite (de Griekse Godin van de liefde, schoonheid en vruchtbaarheid). Volgens deze mythe zou de roos sindsdien symbool staan voor eeuwige liefde.

Wat er ook van is, de roos blijft voor velen een symbool van schoonheid en  liefde en dat ze een prachtexemplaar is, kunnen we met een gerust hart zeggen….

Bronnen :

https://annpostma.wordpress.com/2012/07/05/rozen-een-beetje-geschiedenis-mythen-en-legenden/

http://www.mooiwatbloemendoen.nl/liefdesmythen-over-de-roos

Comments are closed.