Tricyrtis zijn bijzondere en mooie schaduwplanten uit het Verre Oosten. Ze bloeien later in het jaar met typisch gevormde en veelal met spikkels getekende bloemen. De variatie is enorm, en mocht het verzamelen in je genen zitten, dan heb je hier een geslacht dat zich daar uitstekend voor leent. Er komen steeds meer cultivars die een plaats verdienen in onze tuin. Al was het alleen al omdat deze planten in de periode september-november nog kleur geven in de perken.

Het geslacht kenmerkt zich door een (beperkt) kruipende wortelstok met rechte stengels, eivormige tot langwerpige bladeren en op orchidee lijkende bloemen. De bloemkleur zit varieert van wit, roze tot purper en blauw, en geel.

De geslachtsnaam Tricyrtis is een samentreksel van de Griekse woorden en “tries“ ofwel “drie” en “kyrtos” ofwel “bolrond”. De naam verwijst naar de drie aan de basis verdikte kelkbladeren. De Nederlandse benaming Armeluisorchidee verwijst naar het feit dat de gespikkelde bloem orchideeachtig uitziet.

De andere Nederlandse benaming Paddenlelie kent een bijzonder verhaal. De bladeren van de Filipijnse soort Tricyrtis imeldae , genoemd naar Imelda vrouw van de dictator Marcos, zouden door jagers van de Tasaday stam gebruikt worden om hun handen mee in te wrijven. De geur zou padden en kikkers aantrekken die ze vervolgens opaten. Het hele verhaal rondom de Tasaday bleek later een hoax te zijn net als de vermeende aantrekkingskracht van de “Paddenlelie”. De naam Paddenlelie wordt echter nog steeds gebruikt.

Verzorging

Paddenlelies groeien gemakkelijk op een humusrijke grond in de halfschaduw of schaduw. Verbeter een kale zandgrond met wat compost. Na een aantal jaren kunt u de planten opnemen en gemakkelijk scheuren. Met name de langzaam groeiende soorten zijn in de winter nogal eens gevoelig voor nattigheid in combinatie met vorst. Enige beschutting kan dan geen kwaad.

Over het algemeen zijn de echte bordertricyrtissen vrij probleemloos. Slakken stellen de sappige scheuten en bladeren in het voorjaar soms wel op prijs. Dat de paddenlelie tot de lelie-achtigen behoort, is het fel oranje leliehaantje (kevertje) ook al ter oren gekomen. Natte en koude weersomstandigheden in de nazomer,  laten de planten wel sneller afsterven.

Gebruik in de border

Zoals hierboven al gezegd een plant voor de wat minder zonnige plaatsen. Zon in voor- en najaar vormt geen probleem. Het sappige blad kan een brandende zon in de zomermaanden slecht verdragen.

Assortiment

Een goede starter blijft  T.  formosana Purple Beauty  met glanzend donkergroen blad en diep purperen bloemen. Het verschil met  T.  formosana Dark Form  is bijna nihil. De bloemen van  formosana stolonifera  bevatten wat meer wit, en de zijtakken zijn wat nadrukkelijker aanwezig. Dit accentueert de meer verticale groeiwijze.

  1. Tojen  komt weer uit een ander deel van het paradijs: wit met roze bloemen.  T.  lasiocarpa  heeft grof donker blad, wordt weer wat hoger dan de voorgaande soorten maar de bloemen gaan meer richting het blauw.  White Towers  is, zoals de naam al doet vermoeden wit van kleur.

Is Paddenlelie giftig?

Alle delen van de Paddenlelie zijn giftig en niet geschikt om te eten.

Paddenlelie is prachtig te combineren met andere schaduwplanten zoals de Astilbe, Indiaanse medicijnplant, Hosta en Elfenbloem.

http://www.opvallendeplanten.nl/planten-abc/tricyrtis/

http://robxead.plazilla.com/page/4295175179/paddenlelie-of-tricyrtis-verzorging-standplaats-planten-snoeien-en-vermeerderen

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.