Nu we bijna de winter induiken, worden de planten die bloeien schaarser, daarom zijn ze des te specialer.

De Camellia groeit oorspronkelijk in China, Japan, de Himalaya en Noord-India en bestaat er in diverse soorten, maar de meeste sasanqua soorten vallen onder de wintergroene heesters. Met andere woorden, ze bloeien in de winterperiode van november tot februari. In deze sombere dagen is ze met haar levendige kleuren een welkome gast in de tuin.

camellia sasanqua

Camellia heeft donkere wintergroene, glanzende, ovale bladeren en bloeit met roze of witte bloemen die daarenboven ook nog een frisse geur afgeven.

De plant groeit eerder compact en bossig en wordt zo’n 1,5 m breed en kan wel 3 tot 8 meter hoog worden op de juiste standplaats. Pas na 10 à 15 jaar bereikt ze haar volwassen groeiformaat, maar ze kan nog veel ouder worden.

Camellia houdt van een beschutte standplaats, in een zonnig hoekje, al gedijt ze ook in halfschaduw en schaduw; ideaal dus als je enkele saaie ruimtes in de tuin wilt opvullen. De plant doet het best in een zure en/of neutrale, goed doorlaatbare grond, maar ook op leem en zandgronden overleeft ze, zolang de grond voldoende doorlaatbaar is.

flower-winter

De plant is (als ze beschut is tegen vrieskoude en noordenwind) best winterhard. Het is ook een goede plant voor de kuststreken, waar ze de zeewind perfect verdraagt. Daarnaast is ze redelijk bestand tegen luchtvervuiling en ziekten. Bij langhoudende algemene vorst, is het beter om ze te beschermen. Geef ze bijvoorbeeld een jasje van jute.

In de winterperiode zijn ze minder talrijk, maar ja, Camellia is een graag geziene gast voor bijen en andere insecten.

Camellia wordt vaak toegepast in Japanse tuinen vanwege de naam en de grillige groei, in stadstuinen omdat ze resistent is tegen vervuiling en ze compact blijft, in de bostuin waar veel schaduw is, maar ook als kuipplant, in de border en de winterkas doet ze het prima.

De plant vraagt weinig onderhoud en moet zelden gesnoeid worden. Na de bloei mag ze een beetje teruggesnoeid worden en verwijder je best de uitgebloeide bloemen.

Bekendste soorten Camellia:

Camellia Japonica:

De meeste gekende en populairste, waarin nog eens 2000 verschillende cultivars zijn, ingedeeld naar bloemvorm (enkel, halfgevuld of gevuld)

Camellia sasanqua:

Bloeit vooral in de winter dus en is afkomstig uit de bossen van Japan. Ze kunnen op de juiste standplaats wel 3 tot 8 meter hoog worden en 1,5 meter breed. Ze fleuren de tuin op met hun wit tot roze kleur en heerlijke geur.

Camellia reticulata:

Deze camellia soort is afkomstig uit West-China en kan zo groot worden als een kleine boom (tot 9m hoog); het kan even duren maar het resultaat mag er zijn, want de bloemen zijn prachtig.

Camellia sinensis ( Theeplant – syn Thea ‘sinensis’)

Deze Camellia is bijzonder omdat ze gekweekt wordt om thee van te maken. De meeste thee bij ons in het Westen is afkomstig van de Camellia sinensisvar. assamica ( Assamthee) . Voor de liefhebbers…

Meer weten?

http://plantengids.willaert.be/nl/plantenfiche/casasanq/

http://www.plantenkwekerijen.be/camellia.html

Opmerking plaatsen