Regelmatig pikken we er een leuke plant uit om die extra in te verf te zetten. Deze week kozen we voor het “gebroken hartje”; een triestige naam die de bloem geen eer aandoet, want die oogt helemaal niet triest.

Afkomst

Gebroken hartje of Lamprocapnos (synoniem Dicentra) spectabilis is een bijzondere, laat in het voorjaar bloeiende schaduwplant met de kenmerkende grijzige bladeren.

Gebroken hartje is een overblijvende plant uit de papaverfamilie, die afkomstig is uit Oost-Azië, Oost-Siberië, China, Korea en Japan.

De meest gebruikte botanische benaming is Dicentra spectabilis. De geslachtsnaam Dicentra is afgeleid van het Griekse “dikentros” ofwel “twee scherpe punten”, als de sporen aan de stijgbeugels van een paard. De bijzondere bloem heeft namelijk twee schutbladen. De soorttoevoeging “spectabilis” is Latijn en betekent “spectaculair”.

De Nederlandse naam Gebroken hartje is een verwijzing naar de vorm van de bloem, als het ware een hart in tweeën gescheurd. Vaak worden ook wel andere namen gebruikt zoals Druipende hartjes, Bloedende hartjes, Tranende hartjes, Vrouwentranen, Mariatranen, Oorbelletjes, Treurend gebroken hart en zelfs de naam Reistasjes.

De bloem

Het Gebroken hartje is een doorgaans zo’n zestig centimeter hoge plant, die groeit vanuit verdikte wortels. De drielobbige, samengestelde bladeren groeien op groene, in de nieuwe groei roodachtige stengels In de periode april en mei. Er hangen een twintigtal bloempjes aan elke overhangende stengel. De buitenste bloemblaadjes zijn roze en de binnenste zijn wit. De bloemen hebben een typische hartvorm, wat doormidden gescheurd lijkt te zijn. Na de bloei verschijnen de boontjes met zaad.

Is het Gebroken hartje giftig?

Ja, alle delen van het Gebroken hartje zijn giftig, maar de wortels en de bladeren het meest. Inname van de plant is gevaarlijk en sommige mensen krijgen allergische reacties op de huid als ze Gebroken hartjes vasthouden. Uit voorzorgsmaatregel kun je daarom beter tuinhandschoenen gebruiken als je  de plant moet aanraken.

Toepassing Gebroken hartje in de tuin

Gebroken hartjes worden in tuinen vooral op plekken gezet waar andere planten het moeilijk hebben, onder bomen en struiken, tuinen op het noorden en dergelijke. Plant ze in een groep van een stuk of drie, liefst met verschillende kleuren.

Van Gebroken hartje zijn de volgende cultivars erg mooi:

  • Dicentra spectabilis ‘Alba’, witte bloemen
  • Dicentra spectabilis ‘Burning Heart’, paarsrode bloemen, heel apart
  • Dicentra spectabilis ‘Gold heart’, met goudgele bladeren
  • Dicentra spectabilis) ‘Rosea’, roze bloemen
  • Dicentra spectabilis ‘Valentine’, mooie rode bloemen

Standplaats en planten Gebroken hartje

Het Gebroken hartje heeft een beschutte plek in de halfschaduw nodig. Plant ze altijd in voedselrijke, vochthoudende grond met een neutraal ph. Mulch de grond licht, zodat deze niet te snel uitdroogt. Na de bloei sterft de plant af om het volgende jaar weer tevoorschijn te komen. Door de plant extra te gieten behoudt ze haar bladeren langer.

Vermeerderen Gebroken hartje

Je kunt de plant in het najaar in de tuin zaaien, daar waar je ze wilt hebben. Zowel in het voorjaar als in het najaar kan het Gebroken hartje gescheurd worden. Gebruik bij het scheuren handschoenen om eventuele allergische reacties te voorkomen. Ook wortelstek is mogelijk.

Snoeien Gebroken hartje

Het Gebroken hartje hoeft niet te worden gesnoeid en is helemaal winterhard.

Ziektes Gebroken hartje

Over het algemeen heeft deze plant nauwelijks of niet last van ziektes en insecten. In het voorjaar kunnen slakken een probleem vormen en verder is de plant wat vatbaar voor schimmels als ze ingepakt tussen andere planten staat. Zorg er in het laatste geval voor dat de wind tussen de bladeren kan komen om de planten te drogen tussen regenbuien.

Mythologie :

Er bestaat een Japanse legende die ons vertelt hoe het Gebroken hartje is ontstaan.

Een jonge man probeert een vrouw voor zich te winnen maar dat mislukt en tenslotte doorboort hij zijn hart met een zwaard: uit het bloed dat op de grond valt, ontstaat later een bloem, namelijk het gebroken hartje.

Artikel uit : https://tallsay.com/page/4294973554/gebroken-hartje-standplaats-planten-verzorging-overwinteren-en-vermeerderen