In de wintermaanden wordt het steeds moeilijker om bloeiende planten in de tuin te hebben. Dan wordt het belangrijk om enkele wintergroene planten in de tuin te hebben, die voor de vrolijke noot zorgen in donkere dagen.

Maagdenpalm of Vinca Minor is zo’n plantje.

Niet overduidelijk in grootte, maagdenpalm is een bodembedekker, maar wel in ruimte. De maagdenpalm vormt dan ook een mooi tapijtje van witte, violette, blauwe of roodpaarse bloemen in de border en kan als het weer meezit, tot in het najaar bloeien.

Er bestaan twee soorten Maagdenpalm, de Vinca Minor die goed winterhard is en de Vinca Major die niet zo goed winterhard is en dus minder geschikt is als bodembedekker.

De Vinca Minor is een gemakkelijk plantje, dat het zo goed als overal goed doet, zowel onder struiken, als op open grond. Het is ook een ideale plant om ervoor te zorgen dat onkruid geen kans krijgt en past perfect in een onderhoudsarme tuin.

Plant de plantjes op ongeveer 30 cm afstand van elkaar, ze lopen al snel naar mekaar toe. Je hebt dus niet teveel planten nodig om een ruimte op te vullen, omdat de planten zelf uitlopers maken.

Meng wel wat humus en organische mest door de grond, om het aanslaan van jonge planten te bevorderen en zet een nieuw exemplaar eerst een tijdje met pot en al in water. Geef ook na het planten voldoende water.

De maagdenpalm groeit zowel in de schaduw, in de zon (mits voldoende vochtige grond), als in een bostuin.

De maagdenpalm valt onder de kruipende heestertjes en blijft laag. Het blad van 3 à 4 cm is donkergroen glanzend en is eivormig. Er bestaan ook soorten met bont blad. De Vinca Major is hoger, maar zoals gezegd, minder winterhard.

Hoe meer zon het plantje krijgt, des te meer bloemen zullen eraan komen. In de zon heeft de plant echter wel voldoende vocht nodig en kan niet goed tegen droge grond.

Om te zorgen dat de maagdenpalm er netjes uit blijft zien, kun je de plantjes in het voorjaar terugknippen of snoeien. Je knipt dan de horizontale twijgen weg. Anders gaat de plant op den duur woekeren. Al snel zullen er nieuwe, frisse uitlopers gevormd worden. Na het snoeien kun je de plantjes wat organische mest geven.

Als de plant onder een boom of struik staat is het goed de afgevallen bladeren van deze boom uit de maagdenpalm te verwijderen.

Weetjes:

Uit de oude boeken:

Dodonaeus: Het volksverhaal kent de legende dat de maagdenpalm door vrouwen en meisjes gegeten werd bij naderende invallen zodat ze door de vijand niet zwanger gemaakt werden. Of namen niet meer maagden dit kruid waardoor de spieren samentrokken zodat het leek of het maagdenvlies nog ongeschonden was. In de tijd van Elisabeth bond men het kruid om de kuiten om kramp te voorkomen, de voorloper van kousenband? Volgens anderen gebruikten maagden dit als hoofdkrans om de aura te versterken.

Het plantje heeft de naam op te kunnen staan uit de dood. Zo sterk is het. Graaf je het uit en gooi je het ergens neer dan groeit het gewoon verder. Het trekt zich niets aan van strenge winters en blijft groen.

Bronnen:

http://plantnu.nl/maagdenpalm

http://www.365dagenproject.nl/component/k2/item/19018-335-365-.html

Opmerking plaatsen