De volgende plant is een guitige struik die opvalt door de trossen witte tot parelmoervormige bolvormige bessen. Het makkelijke aan deze plant is dat ze op vrijwel alle ondergronden kan groeien en dat ze sterk is. Ideaal dus als je deze aparte bewoner in de iets moeilijkere tuin wilt planten.

De sneeuwbes of klapbes behoort tot de familie van de kamperfoelieachtigen (Caprifoliaceae), een familie waartoe bijvoorbeeld ook de liaanachtige kamperfoelie en Viburnum behoren. Vrijwel alle soorten sneeuwbes hebben hun oorsprong in de Verenigde Staten van Amerika vanaf de oostzijde van de Rocky Mountains tot ver in het oosten van Canada.

sneeuwbes

In die contreien heeft de sneeuwbes ook haar tweede naam “klapbes” gekregen, wanneer kinderen de bessen plukken en erop trappen; er is dan een kleine ontploffing of klap te horen (waarbij de lucht die zich binnenin de bes bevindt samengeperst wordt en ontsnapt), vandaar dus de naam klapbes.

De struik bestaat niet het hele jaar uit bessen, maar wordt voorafgegaan door kleine witte of roze bloemetjes in het voorjaar, die bloeien tot in de nazomer en dan gevolgd worden door de witte bessen. Die bessen bevatten zaad voor de voortplanting, al gebeurt die vooral via worteluitlopers, maar je kan ze ook zelf stekken om te vermeerderen.

De bessen zelf zijn giftig, maar de vogels zijn er gek op.

sneeuwbes

De plant groeit zowel solitair als in groep en doet het prima onder hogere struiken en bomen en op schaduwrijke plaatsen; perfect dus om een saai plekje in de tuin op te vullen. Je kan de sneeuwbes zelfs laten uitgroeien tot een haagje. Het leuke hieraan is dat je sneeuwbes niet elk jaar hoeft te snoeien, maar pas één keer om de drie à vier jaar, dan wordt ze in de winter tot 10 centimeter boven de grond gesnoeid. (niet snoeien tijdens vorstperiodes)

De sneeuwbes wordt gemiddeld tot één meter hoog, maar er zijn soorten die wel tot twee meter kunnen uitgroeien. Ze is echter wel bladverliezend.

Veel eisen stelt de plant niet aan de bodem, zolang deze maar goed doorlatend is.

De plant is zeer goed winterhard, droogtetolerant, verdraagt goed zeewind en luchtvervuiling, heeft weinig last van ongedierte en lokt bijen en vlinders. Ze kan ook perfect op een (groen)dak geplaatst worden als bodembedekker.

Enkele soorten

De variëteit S. ‘Hankock ‘  is een bodembedekker.

De bekendste is S. albus, met eirond blad en zuiverwitte bessen.

  1. x chenaultii heeft diep purperroze bessen.

Voor haag of randbeplanting is S.x doorenbosii ‘Erect ‘geschikt. Zoals de naam al zegt, groeit hij rechtop.

S.x doorenbosii ‘Magic Berry ‘heeft vrij groot blad en lilaroze bessen.

  1. arbiculatus, met felrode twijgen, wordt ook wel radijsboompje genoemd en ontwikkelt een overvloed aan kleine witte bessen.

 

Bron: http://www.neerlandstuin.nl/struiken/symphoricarpos.html

Opmerking plaatsen