We zijn nu volop in de winter beland. Niet heel veel planten tonen nu nog hun bloemhoofdjes en de meesten houden een winterslaap.

De tuin heeft het nu vooral van wintergroene planten die, als we geluk hebben en de vorst niet te streng is, onze buitenruimte opfleuren met een beetje kleur.

De vleesbes is er eentje van en heeft naast een groenblijvend jasje ook roomkleurige bloemen.

vleesbes

Vleesbes of Sarcococca hookeriana humilis, is een wintergroene kleine heester met een laagblijvende, bossige en compacte vorm. De bladeren zijn glanzend, donkergroen, gaafrandig, gepunt en elliptisch van vorm. Het typeert deze winterbloeier.

Ze komen van oorsprong voor in Afghanistan, Pakistan, de Himalaya, Zuid-Oost Azië, Zuid-West China. Opvallend genoeg komt er ook één soort voor in het Zuid-Amerikaanse Guatemala. De Latijnse naam Sarcococca is afgeleid van het Griekse sarkos wat vlees betekent en kokkos wat bes of vrucht betekent, vandaar de Nederlandse naam ‘vleesbes’.

Van december tot maart is deze plant in de tuin aanwezig met kleine, roomkleurige bloemetjes die samengevat zijn in bloemtuilen. De bloemen geven een zoete geur af, die heel aangenaam is in de wintertuin. Het spreekt vanzelf dat de plant ook een echte vlinder, bijen- en insectenlokker is, vanwege de nectar.

Na de bloemen draagt vleesbes ook glanzende zwarte bessen met zaadjes.

bessen vleesbes

Veel winterbloeiers houden van een zonnig plaatsje in de tuin, maar de vleesbes gedijt best waar het zonlicht gefilterd is of in halfschaduw. Staat ze toch in de volle zon, dan zal ze zich beter voelen in een bodem die altijd vochtig is.

Vleesbes kan best een strenge winter verdragen, maar prefereert een beetje beschutting tegen noordelijke en oostelijke wind. Daarnaast vraagt ze weinig tot geen onderhoud, moet ze zo goed als niet gesnoeid worden (behalve als ze te groot wordt) en kan ze ook gedijen op zeewindrijke en stedelijke plaatsen, waar luchtvervuiling groter is. De plant is ook niet gevoelig voor ziektes.

De plant wordt tussen de 0,50 en de 0,70m hoog, maar bereikt haar volwassen groei pas na 10 tot 20 jaar, wat betekent dat je ze ook heel lang in de tuin kan aantreffen.

Vleesbes verdraagt veel grondsoorten, van licht, zuur, neutraal, kalkhoudend, klei, zand, leem, zolang de bodem maar goed doorlatend is. Ze groeit vooral laag en dicht met ietwat gebogen takken en durft weleens te gaan woekeren.

vleesbes

De plant kan zowel als solitaire struik geplant worden, maar doet het ook goed in groep en dat vooral in onderhoudsarme en informele tuinen. Ze is ook een goede bodembedekker en wordt soms gebruikt als onderbeplanting van bomen.

Als je de plant toch moet snoeien, bijvoorbeeld wegens plaatsgebrek, wacht je beter tot na de bloei.

Meest gekende soorten:

  • Sarcococca hookeriana var. hookeriana (zie boven)
  • Sarcococca hookeriana var. humilis
  • Sarcococca hookeriana var. digyna
  • Sarcococca confusa

Bron: http://plantengids.willaert.be/nl/plantenfiche/sahhumil/

Opmerking plaatsen