Een mooi exemplaar van een bloemn die heel de winter doorbloeit, is de winteriris.

De winteriris of Iris unguicularis en ook wel Iris stylosa genoemd, heeft haar naam niet gestolen. Ze bloeit als vaste plant, vaak aan bosranden, van november tot volgend voorjaar. Ze is dan ook het buitenbeentje van de familie irissen, die meestal in het voorjaar en de zomer bloeien.

De plant

De winteriris is net als haar soortgenoten een stijlvolle plant met lilablauwe bloemen en groene bladeren. Op de juiste plaats, wordt ze zo’n 50 centimeter hoog, maar een volwassen plant kan wel tot 70 centimeter uitgroeien.

Plaats in de tuin

De winteriris houdt van een plaatsje in de zon of halfschaduw in een vochthoudende, waterdoorlatende en voedselrijke grond, maar ze kan ook best overleven op een drogere grond. Een favoriet plekje in de buurt van het huis, is op een zuid(westelijke) gevel.

Vaak wordt ze aangetroffen op plaatsen waar een enkele boom staat, want de plant houdt wel van ruimte. In de schaduw van die boom gedijt ze perfect.

De winteriris is een plant die heel mooi is solo, maar ze is ook te combineren met tal van andere planten in de wintertuin.

Winterhard

Ze verdraagt temperaturen tot -15°Celsius; het mag dus gerust gezegd worden dat ze goed wintervast is. Daarnaast behoudt ze heel de winter door haar frisgroene kleur.

Omdat de plant wel van een beetje ruimte houdt, kan je ze best planten op een onderlinge afstand van ongeveer 33 centimeter. (7 tot 9 stuks per m2)

Onderhoud

De winteriris vraagt niet al teveel onderhoud, maar een beetje extra bemesting kan nooit kwaad. Als je veel knoppen wilt, kan je de aanmaak en de groei ervan stimuleren door het fosforgehalte en het kaliumgehalte te verhogen.

Dat laatste zorgt er ook voor dat je veel langer kunt genieten van de bloemen en dat de geur sterker wordt. Kalium regelt ook de waterhuishouding, waardoor de plant minder water vraagt. Hou de grond wel steeds voldoende vochtig, want anders zal de iris minder goed bloeien.

Eens de planten tegen mekaar zijn aangegroeid na de bloei, kan je ze scheuren en verplanten.

De winteriris is een makkelijke plant waar je weinig of geen onderhoud aan hebt. Ideaal voor de winterperiode, waar het werk in de tuin beperkt is. Hou wel slakken op een afstand, want die houden wel van de prachtige bloem van de iris.

Bron: http://www.groeninfo.com/plantengids/iris-unguicularis.html#.WBs4XoWcGM8

Opmerking plaatsen