Een plant die helemaal “zomer” ademt, is de zuiderwindlelie, die met haar uitgesproken naam de zomerse sfeer met zich meedraagt.

De Zuiderwindlelie

Ornithogalum thyrsoide is een niet winterharde bolgewas plant van Zuid-Afrikaanse afkomst die tot 70 cm hoog kan worden. Aan het uiteinde van zijn stengel groeit in de zomermaanden een grote bloemenaar met kleine, witte, stervormige bloempjes. Hij wordt vaak als snijbloem gebruikt. Je kan ze rustig voor de bloei gestart is afsnijden. Ze zullen probleemloos op water hun witte hoofdjes openen. Heel mooi te gebruiken in bloemstukken ook.

Bloei

Hoewel je in principe de bollen binnenshuis kan overwinteren, zal het omwille van zijn zeer uitbundige bloei moeilijk zijn om de bol voldoende voeding te laten opslaan. Hebben deze witte sterretjes dus je hart veroverd, koop je beter elk jaar opnieuw nieuwe bollen die je in april op een voedzame bodem, aangelengd met veel turf en compost plant op een beschutte en zonnig plaatsje in jouw tuin. De plant is niet winterhard omdat de stengel tijdens de vorst kan bevriezen ; het groene loof van de plant is tegen die tijd meestal reeds afgestorven.

De plant wordt ook ten onrechte weleens vogelmelk genoemd, maar dan bedoelt men eigenlijk de gewone vogelmelk of Ornithogalum umbellatum ; deze is een 10-30 cm hoge, giftige plant uit het geslacht vogelmelk. Gewone vogelmelk komt voor op zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op matig vochtige, matig voedselrijke grond. Groeiplaatsen zijn grasland, bermen, rivierdijken, spoorbermen, open loofbossen en parken, binnenduinen en begraafplaatsen.

Deze variant bloeit reeds eerder op het jaar.

Onderhoud

De Ornithogalum gedijt best in goed doorlatende, vruchtbare tuingrond met veel bladgrond, turf en compost. De O. thyrsoides plant je best op een beschutte en zonnige plaats en moet je tijdig rooien. De O. umbellatum is een bolgewas vaste plant. Ze groeit goed in halfschaduw en is goed als verwildering. Plantafstand: 10-15 cm.

Tips

  • O. thyrsoides is een zeer sterke snijbloem die helemaal ontluikt op water.
  • O. thyrsoides is een gewas dat te ijverig bloeit, waardoor hij vlug uitgeput is. Men zal best elk jaar uitkijken naar nieuwe bollen.
  • O. thyrsoides in openlucht na bloei en afsterven van blad rooien (november) en vorstvrij overwinteren. In plaats van openluchtteelt kan de bol in pot (20cm doorsnede) in voedzame potgrond tot bloei komen: inpotten in september, in koele plaats houden en de bloei volgt in april.
  • O. umbellatum-bloemen gaan open vóór de middag, en zijn fraai als ondergroei.
  • O. umbellatum blijft vele jaren ter plaatse.

Comments are closed.