Planten in de tuin hebben elk seizoen hun eigen verzorging nodig. Na de winter, onder het voorjaarszonnetje lopen nieuwe scheuten uit, de eerste prille blaadjes verschijnen en lentebloemen zorgen voor een kleurrijk schouwspel. Dit het moment om de tuin aan te pakken. Wees wel voorzichtig want in maart is de kans op nachtvorst nog groot.

Knip oude plantdelen af. Het is immers tijd om plaats te maken voor de nieuwe scheuten. Na het opruimen kan je de grond bemesten. Geef braakliggende grond in perken en borders een mulchlaag. Zo wordt niet alleen de groei van onkruid afgeremd, maar het vocht wordt eveneens vastgehouden zodat je bij warm weer minder hoeft te gieten.

Bolgewassen

Naarmate de dagen zonniger en warmer worden, beginnen de langverwachte voorjaarsbollen massaal te bloeien. Vergeet niet om uitgebloeide bloemen weg te halen. Krokussen en cyclamen vormen nu een goede onder beplanting voor bladverliezende bomen en heesters en geven kleur aan de tuin. Plant zomerbloeiende bollen als gladiolen, lelies en anemonen met tussenpozen van enkele weken. Zo verzeker je je van bloemen tot in de herfst.

Vaste planten

Vermeerder vaste planten door stengelstekken te snijden van de nieuwe, krachtige scheuten. Vaste planten die drie tot vier jaar oud zijn, geef je een verjongingskuur door ze te scheuren en de jonge stukken als aparte planten in de tuin te zetten. Winterharde vaste planten die nu geplant worden, zullen snel gaan groeien. Na het planten bemesten, een mulchlaag geven en flink gieten tot ze goed zijn aangeslagen.

Rozen

Dit is het moment om rozen te snoeien. Wees niet bang om ze flink in te korten. Ze zullen uitbundiger bloeien en de kans op plagen en ziekten verkleint. Breng vervolgens een mulchlaag aan rond de rozen.

rozen

Eenjarigen

Zaai winterharde eenjarigen ter plekke uit als de temperatuur het toelaat.

Klimplanten

Plant nieuwe klimplanten en bind ze goed aan. Het is ook een goed tijdstip om slordige klimplanten onder handen te nemen en een verjongingssnoei te geven.

klimplanten

Siergrassen

Knip siergrassen bij of kam ze uit met een hark.

Heesters en bomen

Dit is de laatste maand om heesters en bomen te planten of verplanten. Ze slaan veel moeilijker aan eenmaal het blad uitloopt. Heesters die in de zomer of in de herfst bloeien, mogen nu nog gesnoeid worden. Voorjaarsbloeiers laten we nu met rust om te voorkomen dat de bloemknoppen worden weggeknipt.

boom tuin

Comments are closed.