Bij nieuwe begroeiing aanplanten, denken we vooral aan het voorjaar, de lente. Maar wist je dat het najaar en vooral september en een deel van oktober, de ideale maanden zijn om nieuwe gewassen aan te planten? Maar ook verplanten kan je makkelijk en bij voorkeur in die maanden doen.

Waarom?

In de herfst, wanneer de temperaturen beginnen te zakken, valt de sapstroom in de planten langzaam stil. Vaste planten, sierheesters, struiken, hagen en bomen kunnen dan zonder probleem worden geplant of verplant.

Omdat de grond nog warm en vrij vochtig is in die periode en zeker nu we zo’n uitzonderlijk warm weer hebben gehad, worden de plantenwortels extra gestimuleerd om zich te ontwikkelen. En daarnaast duurt het nog zo’n drie maanden vooraleer de winter begint. Tijd genoeg dus om goed te wortelen.

Wanneer de temperaturen in de lente dan weer gaan stijgen en de sapstroom opnieuw op gang komt, zullen de wortels van de planten die u in het najaar aangeplant hebt, al voldoende sterk zijn en onmiddellijk op zoek gaan naar de nodige voedingselementen.

Deze planten hebben dus een voorsprong op de gewassen die in de nog koude bodem van het voorjaar geplant worden en zullen dus sneller groeien en bloeien.

Extra voeding toevoegen?

Hou er bij de aanplant in het najaar wel rekening mee dat je voldoende humus, lucht en voeding in de grond toevoegt, om de bodem luchtig te maken. Een luchtige bodem houdt voedingsstoffen beter vast en dat houdt in dat de wortels beter kunnen ontwikkelen en hechten.

Zo kan je bijvoorbeeld DCM Vivimus universeel toevoegen, een humusrijke, organische bodemverbeteraar die alle grondstoffen bevat om de ideale groeiomstandigheden te creëren voor een snelle inworteling en een geslaagde aanplanting. Wil je het liever volledig biologisch? Dan kan je terecht bij het assortiment van Ecostyle. (zie filmpje)

Vooral voor bomen, hagen en struiken is het belangrijk dat ze kunnen wortelen in een bodem die op hun behoeften is afgestemd.

Na de aanplanting moeten hun wortels snel kunnen doorgroeien, zodat ze zich binnen de kortste keren kunnen verankeren. Een boom, haagplant of struik die vanuit een pot in de volle grond wordt geplant moet dan ook best terechtkomen in een goede bodemstructuur, die de wortels van voldoende zuurstof en water voorziet. En bij de meeste gronden ontbreekt het aan die aspecten, waardoor water niet voldoende wegstroomt en planten een gebrek aan lucht en zuurstof krijgen. Jammer genoeg werkt dit ook tal van ziektes in de hand.

Tegenovergesteld, hebben droge zandgronden dan weer te weinig humus, waardoor vocht en voedingsstoffen niet worden vastgehouden, hetgeen dan weer een verdroging van de planten tot gevolg kan hebben.

Hoe bodemverbeteraar toevoegen?

Zoals boven vermeld, kan je bijvoorbeeld DCM Vivimus bodemverbeteraar toevoegen om de bodemstructuur te verbeteren.

Meng het product gewoon in het plantgat. Het maakt de bodem luchtig en humusrijk, zodat ook het vocht beter vastgehouden wordt.

Op die manier zullen de jonge, nog tere wortels van uw planten naast lucht ook voortdurend voldoende vocht ter beschikking hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen.

DCM Vivimus® Universeel zorgt er dus voor dat de wortels van uw pas aangeplante bomen, hagen, struiken en sierheesters, zowel in zware kleigrond als in zandgrond vlot aanslaan en probleemloos de nodige voedingsstoffen opnemen.

Daarnaast wordt een gevarieerd en rijk bodemleven gestimuleerd, hetgeen onmisbaar is voor een gezonde groei en sterke planten.

Bronnen:

http://www.dcm-info.nl/hobby/tuintips/894/bomen-hagen-struiken-en-sierheesters-zorgeloos-aanplanten

http://www.dcm-info.nl/hobby/tuintips/4/waarom-planten-in-het-najaar

https://www.youtube.com/watch?v=psmDN82kKmc

Opmerking plaatsen