Nu de zomer op zijn laatste benen loopt, gaat ook de kleur een beetje uit de tuin. Zomerbloeiers zijn bijna uitgebloeid en we missen de overdaad aan geuren en kleuren. Daarnaast gaan we meer binnen leven, waardoor we ook gewoon minder kunnen genieten van deze geschenken van de natuur.

Maar niet getreurd, er zijn heel wat herfstbloemen, die dezelfde kleurenpracht dragen én die je kunt knippen, om er een prachtig herfstboeket mee te maken, dat je mee kunt nemen in huis, om de zomer toch een beetje te bewaren.

 

HEERLIJKE HERFSTKLEUREN EN LANGE STENGELS

Natuurlijk wil je niet aan kleur inboeten in de herfsttuin. Daarom zijn Zonnebloemen, Asters, Dahlia’s en chrysanten een echte must om te hebben.

Niet enkel dragen ze de typische herfsttinten in zich, zoals warm oranje, bruinrood, okergeel en bordeaux, ze hebben ook lange stengels die nodig zijn, als je ze wilt gebruiken in een herfstboeket of herfstcompositie.

De kleuren dragen ook bij aan het landschap dat stilaan verandert en ook binnenshuis, creëren ze een gezellige, nostalgische sfeer.

HERFSTBOEKETTEN

Het leuke aan herfstbloemen, is dat ze vrij lang mooi blijven, wanneer je ze in een vaas opstelt. Door de koelere temperaturen, zullen ze minder snel verwelken en kan je ze soms wel tot twee weken houden.

Je kunt kiezen voor een éénsoortige bloem (houd er rekening mee, dat er steeds minder bloeiende planten voorradig zijn, dus plant ook soorten die mooi staan op zichzelf), of een combinatie van verschillende soorten.

RUIME KEUZE

In het begin van de herfst, heb je nog een ruime keuze aan herfstbloeiers, die nu stilaan beginnen te bloeien, maar er zijn er ook andere, die pas beginnen bloeien als de eerst vorst opduikt.

Een kleine opsomming:

*Dahlia’s – bloeien van de zomer tot aan de eerste vorst en zijn stevig genoeg om in herfstboeketten te gebruiken. verkrijgbaar in diverse kleuren.

*Guldenroede –  bloeien nu tot in de vroege herfst en zijn mooie vullers voor een hoge herfstcompositie. De bloemen hebben vaak een geelachtige kleur.

*Frederiksbloem – heeft interessante bloemhoofdjes in typische herfsttinten van rood en geel. Zowel de bloemen als de zaaddozen kunnen gebruikt worden in een herfststuk.

*Blauwe Baardbloem – bloeit in september op hoge houtachtige stengels en kan zowel op zichzelf als in combinatie met Dahlia’s en guldenroede gebruikt worden in heerlijke herfstboeketten.

*Zonnebloem – de zonnebloem is de overgang tussen de zomer en de herfst. Je kunt ze dus nu al gebruiken om prachtige boeketten te maken en zolang de zon welig schijnt, kan je er ook in de herfst nog van genieten. Kies dan voor de typische okergelige of donkerrode tinten om de herfst te weerspiegelen en een wow-effect te geven aan je herfstboeketten.

*Chrysanten – de herfstbloem bij uitstek is natuurlijk de Chrysant. Denk daarbij niet aan de chrysanten die je in potten kunt kopen, maar meer aan de langere soorten, die je kunt knippen. Ook verkrijgbaar in diverse tinten.

*Schijnaster – deze bloem lijkt op de aster, maar is het niet. Ze is wit, kan hoog uitgroeien en is een beetje een wildgroeier, maar het is een heel leuke bloem om je herfstboeket op te vullen en het een frisse uitstraling te geven.

 

Geniet van de Herfst en maak de meest prachtige boeketten en herfststukken met bovenstaande herfstbloeiers.

Bron: https://www.finegardening.com/article/great-plants-for-a-fall-cutting-garden

Opmerking plaatsen