Een roos is nog altijd de meest populairste bloem en is dus eigenlijk de koningin van de bloemen. Daarnaast zijn ze ook de meest liefdevolle bloem. Er zijn dan ook enorm veel soorten rozen ; trosrozen, grootbloemige rozen, struikrozen, klimrozen etc.  Wil je een roos die lekker ruikt? Of wil je een mooie rozenstruik die bloeit tot ver in het najaar?

Hieronder alvast enkele tips voor het planten van rozen in de tuin.

Standplaats

Plant jouw rozen op een zonnige plaats met genoeg luchtcirculatie. Neem een stukje grond dat vochtvasthoudend is, maar ook doorlatend. Een plek waar veel wateroverlast voorkomt of waar de grond zuur/kalkrijk is, is natuurlijk niet de geschikte grond voor jouw rozen.

Planten en voeding

Stop wat compost of mest in het gat dat je voor je roos hebt gegraven vooraleer je de roos plant.

Plan jouw rozen wanneer ze nog in rust zijn. Is het een roos dat uit een pot komt? Dan kan je ze nog in de grond zetten als hij al in het blad zit.Tijdens de bloei is het goed om uitgebloeide bloemen weg te halen, tenzij je bottels aan je rozenstruik wilt hebben.

Snoeien

Snoei jouw rozen goed in het voorjaar en liefst jaarlijks. Daardoor zullen ze nog beter gaan bloeien. Gebruik daarvoor een goede snoeischaar met scherpe snijvlakken, aangezien dit voor minder ziektes zal zorgen.

Bij het snoeien, laat je best 2 of 3 ogen per tak zitten.(Ogen zijn de plaatsen waar een nieuw takje uit zal komen. Het eerste oog zit meestal 10 cm boven het onderstammetje. Dit is ook bij stamrozen zo.) Zijn de bloemen uitgebloeid? Knip dan een stuk af van de tak waar de bloem aan vast zit.

Bij struikrozen snoei je de takken op z’n kortst tot 10 cm boven de grond. Je kan de takken best wel langer laten ( 30-40 cm). Hoe hoger je snoeit, hoe meer bloemen je krijgt.Bij een klimroos behoudt je best een paar hoofdtakken. Alle zijtakken mag je er op 2cm na afknippen. Stamrozen snoei je boven de entplaats. Knip de takken tot een maximale lengte van 40 cm, vlak boven een oog.

Een volledige detail van wanneer je welke roos moet snoeien kan je hier terugvinden.

Comments are closed.