Niets is zo mooi, als een rozenstruik die in bloei staat. Vooral als de bloemen uitbundig bloeien. Het geeft een romantische sfeer aan je tuin, want de roos is en blijft de bloem der bloemen. Dus als je de kans hebt om een rozenstruik te planten, moet je dit zeker doen.

Maar wat als je rozen het minder goed doen en helemaal niet uitbundig bloeien? Dan kan het zijn dat je enkele belangrijke tips gemist hebt, om de perfecte rozenstruik te planten.

NOG VOOR HET PLANTEN

Nog voor je werkelijk de rozenplant in de grond zet, kan je de toekomstige bloei ervan bepalen en sturen. Plant je rozenstruik op een plaatsje waar de grond perfect doorlaatbaar is. Graaf een put van ongeveer een halve meter diep en vul die put met water. Als de put niet leeggelopen is na twee uur tijd, heb je te maken met slecht gedraineerde grond; het is dan beter om een ander plaatsje te zoeken, of een verhoogd bed te maken. Zorg ervoor dat de plaats tenminste zes uren zonneschijn per dag krijgt, om de rozen nieuwe energie te geven.

KIES DE JUISTE ROZENSOORT

Als je op zoek gaat naar een rozenstruik voor de tuin, houd er dan rekening mee, dat je een type roos kiest, die zichzelf heruitvindt doorheen het seizoen; met andere woorden, niet alle rozen bloeien meerdere malen op het seizoen. Laat je dus informeren, naar rozensoorten die aan deze criteria voldoen.

VERWIJDER ZAADDOZEN

Wanneer je je uitgebloeide rozen zaaddozen laat vormen, geef je aan de roos het signaal dat de bloeitijd voorbij is. Wanneer je de verwelkte rozen na het bloeien verwijdert, geef je echter het signaal dat er nog meer bloemen gevormd mogen worden. Knip de roos terug tot de eerste cluster van vijf bladeren, om de rozenstruik vol en compact te houden. Dit werkt uiteraard enkel bij rozen die een tweede bloei hebben. De éénmalige bloeiers bloeien slechts één keer fel op het jaar en hier heeft het geen nut als je de verwelkte bloemen verwijdert.

 

ZET IN OP HET BESTRIJDEN VAN ROZENZIEKTES

Van alle bloemen, zijn het vooral rozen die vatbaar zijn voor allerlei ziektes, waaronder meeldauw. Deze ziektes doen veel meer dan de rozen en hun bladeren misvormen en doen afvallen. Ze verzwakken de gehele plant, waarbij ze de energie wegnemen die nodig is om mooie bloemen te vormen.

Terwijl het seizoen vordert en temperaturen en vochtigheid toenemen, zullen vele rozen gevoelig worden aan één of andere rozenziekte. Hierbij is het van het grootste belang, dat je deze ziektes van bij het begin aanpakt, zelfs preventief.

Houd de bladeren droog, door steeds water te geven aan de voet van de plant en verwijder steeds alle dode of verwelkte groendelen van de plant, om schimmels geen kans te geven.

BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN

Om de vervelende beestjes te voorkomen die je rozenstruiken aanvallen, kan je een aantal natuurlijke middelen inzetten. Schadelijke insecten zorgen er namelijk voor dat de planten verzwakken en andere eten gewoon de bloesems zelf op. Ga dus reeds op voorhand aan de slag om je tedere rozen te beschermen tegen deze veelvraten. Tracht zoveel mogelijk natuurlijke middelen te gebruiken om mijten, witvlieg enzovoort te voorkomen, zoals er zijn Neem-olie en zelfgemaakte zeepsopjes en zelfs nuttige insecten inzetten om de schadelijke te verwijderen, is nog steeds een betere optie dan chemische insecticide te gebruiken, die de omgeving uit balans brengt.

VOLDOENDE BEMESTEN

Rozen die in hun groei zijn, hebben best wel regelmatige bemesting nodig en dit tot wel driemaal per groeiseizoen, om te voorzien in voldoende nitrogenen voor een mooi blad, fosfor voor sterke wortels enzomeer om mooie trosvorming te krijgen. Daarnaast is het aanvullen met mulch, compost en rottend materiaal, geen overbodige luxe voor je bijzondere rozenstruiken. Vooral in juni en juli mag er voldoende bijgemest worden; in augustus mag je stoppen met bemesten, want dan bereiden de planten zich voor op het einde van het seizoen.

Als je bovenstaande tips in acht neemt, zal je kunnen genieten van de mooiste rozenstruiken.

Bron: https://www.thespruce.com/get-more-blooms-from-roses-1315901

Opmerking plaatsen