Naast mieren, vliegen en bladluis hebben we ook vanaf april te maken met slakken in onze (moes)tuinen. Zij komen ‘profiteren’ van al het groen dat overal verschijnt en doen daarom vaak heel wat planten kapot. Maar hoe kan je deze slakken bestrijden in jouw moestuin? En hoe doe je dit zo natuurlijk?

Eerst en vooral kan je jouw planten beschermen:

Afweerplanten

Er bestaan planten die ervoor zorgen dat je slakken op een afstand houdt. Door deze bij jouw andere planten te zetten, blijven ze dus weg. Het gaat om onder andere:

  • Oostindische kers
  • Salie
  • Tijm
  • tomaat
  • teentjes knoflook

Vermijd een slakkenplaag

Slakken leggen in april vaak hun eitjes onder bloempotten. Die eitjes zijn maar enkele millimeters groot en ze bevinden zich meestal in de bodem of ze zijn verstopt onder bladeren of stenen. Drie weken later komen de eitjes uit en twee maanden later zijn ze al volwassen. Het is dus heel belangrijk om het aantal slakken in de tuin op tijd te doen verminderen. Zo voorkom je later op het jaar een slakkenplaag en grote schade bij je groenten en planten.

Antislakkengel

Dit is een ecologische gel dat je rond jouw planten dient te trekken. Dit zorgt eigenlijk voor een barriëre voor de slakken waardoor ze niet aan de balderen van jouw plant geraakt.

Koper

Plaats een koperring of kopertape rond jouw plant. Slakken zullen hier niet overheen kruipen, want krijgen dan een kleine elektrische schok. Koper is absoluut niet giftig en dus ook niet voor jouw huisdieren.  

Naast deze kan je ook effectief slakken gaan bestrijden:

Korrels

Slakkenkorrels lokken slakken. Strooi ze uit bij vochtig weer. De slakken eten ervan en sterven kort daarna. Dit is ook ecologisch, en zijn veilig voor kinderen en huisdieren.

Slakkenval met lokstof

Slakken komen af op de ecologische of natuurlijke lokstof in de slakkenval. Ze kruipen door de gaten in het deksel, vallen in de val en verdrinken.

Opmerking plaatsen