We kennen allemaal de superfoods die onze markt veroveren. Deze groenten, fruit, bessen en zaden bevatten die voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons organisme en die vaak in geconcentreerde vorm worden aangeboden.

Wat je misschien niet wist, is dat heel wat soorten ook gewoon bij ons in de tuin te vinden zijn of die je ook in eigen tuin kunt kweken.

Hieronder vindt je een aantal soorten superfoods om in eigen tuin te kweken.

 

GOJI BESSEN

Je zou het niet verwachten, omdat ze meestal worden ingevoerd, maar Goji bessen kan je ook gewoon zelf kweken. Ze zijn droogte tolerant, kunnen in een diepe pot geplant worden en hoeven zelfs geen volle zon. Goji bessen bevatten antioxidanten, vitamines b en c en aminozuren en worden in allerlei gerechten toegevoegd.

De bessen zijn makkelijk zelf te kweken vanuit een wortelstek en je kan de plant laten opgroeien als een klimplant en genieten van de mooie rode bessen die ze produceert.

Wil je een filmpje zien hoe je deze superbessen zelf aanplant?

https://www.treehugger.com/lawn-garden/grow-your-own-superfoods–powerhouse-plants-kitchen-or-garden.html

 

MICROGROENTEN

Allerlei mini eetbare salades, kruiden, bloemen en andere groenten, worden geoogst na de eerste bladfase; zij zijn meestal niet hoger dan 3 tot 10 centimeter, met de stengel inbegrepen en worden vaak gebruikt door enthousiaste koks, voor hun uitgesproken smaak en vitaminegehalte en ze zouden ook 5 maal voedzamer zijn dan hun volwassen soortgenoten.

Je kunt deze microgroenten op dezelfde manier planten als gewone groenten; alles wat je nodig hebt is grond, zaden, een plantbakje en een zonnige vensterbank. Elke 7 tot 14 dagen heb je dan een nieuwe oogst.

 

CHIA ZADEN EN KIEMEN

Chia zaden worden vooral gebruikt vanwege hun hoge concentratie Omega 3 naast tal van vitaminen en antioxidanten, maar wist je dat je ze ook gewoon zelf kunt kweken en dat de kiemen zelf ook gegeten kunnen worden?

Het principe is hetzelfde als bij de microgroenten. Je koopt de zaden voor kiemgroenten (niet voor de gewone plant) en je plant ze in een terra cotta pot. Je oogst de mini plantjes terwijl ze net gekiemd zijn, waardoor de concentratie van voedingsstoffen veel hoger is.

Wil je de kiemen tot zaadjes laten geworden? Dan laat je de peulen gewoon drogen en verwijder je later de zaadjes.

QUINOA

Quinoa bevat geen gluten en is makkelijk verteerbaar; daarnaast bevat het weinig zetmeel en vet. Wel is het vezelrijk en een goede bron van eiwitten.

Je kunt de quinoa plant gewoon planten in de tuin. De plant houdt wel van een droger klimaat, dus een plaatsje in de volle zon is het beste. Wanneer de plant rijp is om te oogsten, wordt ze lichtbruin van kleur en knip je het hoofd van de plant eraf, leg je ze te drogen op een krant en kan je geleidelijk aan de quinoa zaadjes tussen je vingers verpulveren.

Om het volledige proces te zien van plant tot zaadjes:

https://www.treehugger.com/lawn-garden/grow-your-own-superfoods–powerhouse-plants-kitchen-or-garden.html

BOERENKOOL

Ja, je leest het goed; blijkbaar is boerenkool één van de superfoods, die je simpel uit zaad kunt kweken en in heel wat bereidingen gebruikt kan worden. Je kunt de plant zowel vroeg als laat oogsten (als baby of volwassen plant) en ze bevat heel wat voedingsstoffen. De groene bladeren bevatten o.a. heel veel vitamine K, A en C. Ook de mineralen mangaan, kopen en calcium zijn ruim aanwezig. Daarnaast is boerenkool een goede bron van ijzer, en dus erg geschikt voor vegetariërs en veganisten. De vezels in boerenkool bevorderen de spijsvertering en zorgen voor een langer verzadigd gevoel.

Zeker een groente die je in de tuin moet hebben.

 

ZOETE AARDAPPEL

Zoete aardappel heeft al en tijdje zijn intrede gemaakt in de winkels waar je ze gewoon terug vindt tussen de groenten. Maar blijkbaar bevat deze aardappel zoveel vitaminen, mineralen en antioxidanten, dat hij toch hoger scoort dan de gewone aardappel. Je kunt de zoete aardappel gewoon in de tuin, een pot of een plantenrek planten en je krijgt er zelfs een mooie plant voor in de plaats die zelfs in de siertuin thuishoort. De plant vraagt een zonnig plaatsje en in het najaar kan je de aardappelen oogsten.

OREGANO

Oregano kennen we vooral als kruid, maar het is ook een superfood dat heel wat antioxidanten bevat en het geeft aan al je gerechten een zuiderse toets.

De plant doet het goed in de tuin, maar ook in een pot kan je oregano kweken, mits je voldoende hoogte hebt, warmte en lichtinval.

 

ZONNEBLOEMPITTEN

De zonnebloem is ons wel bekend; ze kondigt de zomer aan en fleurt elke tuin op. De zaden van de zonnebloem bevatten magnesium, koper, vitamine E en B1.

Ongeveer een maand na de bloei, wanneer de bloemhoofden bruin worden, zijn de pitten klaar om te oogsten; je kunt ze gewoon met de vingers plukken of door middel van een vork. Je kunt de bloemhoofden ook gewoon knippen en omgekeerd laten drogen.

Meer weten?

https://www.treehugger.com/lawn-garden/grow-your-own-superfoods–powerhouse-plants-kitchen-or-garden.html

Opmerking plaatsen