In het Nederlandse Laag Keppel, een plaatsje in de Gelderse Achterhoek, tussen Doesburg en Doetinchem, ligt de Warande.

De Warande is een ietwat specifieke tuin, gespecialiseerd in bos- en stinzenplanten en al 20 jaar de plek voor schaduwplanten. Ideaal dus voor mensen die zelf een “moeilijke” tuin hebben met weinig direct zonlicht. Hier vindt je de nodige inspiratie voor de aanleg en onderhoud ervan.

Wat zijn stinzenplanten?

Stinzenplanten komt van het Friese stinzen. Rond deze oude landhuizen vond men vroeger vaak verwilderde sierplanten. Het zijn planten die men niet verwacht in een hedendaagse tuin, maar eerder op oude buitenplaatsen. Ze zijn er eeuwen geleden geplant. Daar zijn ze verwilderd en door de jaren heen massaal ingeburgerd.

Het zijn heel vaak bloeiende bol- knol- en wortelstokgewassen.

Tot deze groep wordt onder andere gerekend: soorten sneeuwklokjes; soorten sterhyacinten; sneeuwroem; winteraconiet; krokus; lenteklokje; bosanemoon; gele anemoon; vingerhelmbloem; holwortel; zomerklokje; bosyacint; wilde narcis; kievietsbloem; knikkend vogelmelk; lelietje der dalen en soorten van de aronskelk.

Het zijn planten die eens geplant, je rustig kan laten verwilderen en die elk jaar opnieuw je tuin zullen verblijden met hun kleurenpracht.

Wat zijn verwilderingsbollen?

Verwilderingsbollen zijn bollen die ieder jaar terug komen. Het zijn winterharde bollen die zichzelf handhaven en vermeerderen. Het loof sterft ná de bloei af (knip dit niet af!), maar de bol blijft onder de grond leven en loopt het nieuwe seizoen weer uit.

De meeste verwilderingsbollen bloeien in de lente, maar sommige soorten bloeien echter ook in de zomer, herfst of winter. Plant verwilderingsbollen altijd op een plek waar niet gespit wordt en waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan.

Bostuinieren

Bostuinieren is een natuurlijke en ecologische manier van tuinieren die steeds populairder wordt, vooral bij mensen met een “moeilijke” tuin of bij mensen die bij gebrek aan tijd, weinig in de tuin kunnen werken en toch een zee van bloemen willen.

Onder bladverliezende bomen en struiken worden op die manier schitterende tuintjes aangelegd, die een heel jaar door bloeien en kleur geven.

Omdat stinzenplanten vooral in het voorjaar bloeien en er na die maanden kale plekken kunnen ontstaan, worden ze gecombineerd met bosplanten die dan weer later bloeien, waardoor ze mekaar mooi opvolgen en je tot laat in de herfst nog bloeimomenten hebt, op de meest schaduwrijke plekjes in je tuin.

Voorbeelden zijn onder andere lelietjes van dalen, salomonszegel, soorten varens, schaduwgrassen, Trillium- en Arisaema soorten.

Daartussen bloeien later in het jaar hogere robuuste bosplanten zoals blauwe en witte breedbladige klokjes, gele Ligularia, gele Telekia, oudroze Astilbe, diepblauwe herfstmonnikskap en roomwitte zilverkaarsen, enzovoort.

Er worden ook steeds nieuwe bosplanten ingevoerd, zelfs vanuit Noord-Amerika en Centraal -en Zuid Azië, die het hier goed doen.

De open tuindagen vinden vooral plaats in het voorjaar omdat dan de meeste stinzenplanten in bloei staan, maar ook in september en oktober zijn er open tuindagen, waar geïnteresseerden de kans krijgen om deze speciale winterharde bollen en knollen aan te kopen, om daarna zelf in eigen tuin uit te planten. Je krijgt er ook extra informatie over het aanplanten van stinzenplanten en het onderhoud van een bostuin.

Daarnaast groeien er interessante bosplanten afkomstig uit verschillende plekken van de wereld op de Warande. Langs slingerende wandelpaadjes – die op zijn negentiende eeuws zijn aangelegd – kan de liefhebber op zo’n 5000 m2 genieten van al dat moois.

Wil je alles nog eens rustig nalezen? Dat kan in het speciale tuinboek “tuinieren met stinzenplanten” dat je daar ter plaatse kan aankopen.

De Warande Adres:

Jan de Jagerlaan 2

6998 AN Laag Keppel

Laag Keppel ligt in de Gelderse Achterhoek tussen Doesburg en Doetinchem.

Meer weten over tuinbezoeken en prijzen?

http://www.dewarande.nl

Comments are closed.