Je tuin voorbereiden op de herfst? September wordt de maand waar je je tuin voorbereidt op het herfstseizoen, maar niet enkel dat, hier wordt ook de basis gelegd van hoe je tuin er volgend jaar uit zal zien. De manier waarop je tijdens deze periode de tuin verzorgt, zal bijdragen tot de groei en bloei van volgende lente en zomer.

Net voor de herfst is het dan ook belangrijk dat je de grond bewerkt, voedt en onkruidvrij maakt, om te vermijden dat er volgende lente een uitbarsting is van groen dat je liever niet in de tuin hebt.

In september kan je ook reeds je favoriete lentebollen planten, die je tuin volgend jaar kleur zullen geven in het voorjaar.

Maar het overgrote werk dat je net voor de herfst vooral moet doen, is het proper maken van de tuin. Dat betekent dat je uitgebloeide zomerbloeiers verwijdert; vooral éénjarige bloeiers kan je beter verwijderen; zij geven volgend jaar geen meerwaarde meer aan de tuin.

Om tedere planten te beschermen voor de koude nachten, kan je in september al de nodige mulch rond de basis leggen en wanneer de eerste bladeren vallen, verzamel je ze en leg je ze in de border tussen de fragiele planten.

Nu het zomerseizoen op zijn einde loopt, zullen er stilaan in de tuin gaten optreden, waar de zomerbloeiers volop bloeiden. Deze gaten kan je opvullen met planten en bloemen van het seizoen, om de kleur in je tuin te behouden. Ook als er nieuwe struiken en boompjes geplant of vervangen dienen te worden, is dit een goed moment om dat te doen. Ze krijgen nu nog voldoende water en kunnen goed aansterken, om de shock van het verplanten te minimaliseren. Je kan best nog heel wat nieuwe planten aan de tuin toevoegen, vooraleer de eerste vorst toeslaat.

Wie een groentetuintje heeft, heeft best nog wat werk voor de boeg. Koolsoorten en broccoli kunnen nu geplant worden, evenals bepaalde looksoorten, radijzen en wortelgewassen. Moesten er zich toch al koude nachten aandienen, bescherm je je jonge plantjes.

Oude groenteplanten verwijder je en resten van groenten en kruiden, gooi je op de composthoop. De oude compost verwijder je en begin een nieuw compostvat of hoop. De oude compost kan je ook gebruiken rond de gevoelige planten.

September wordt een opruim maand. Zo kunnen er zich nog mooie dagen aandienen, waar je perfect gebruik van kunt maken om tuinmeubelen en tuingereedschappen proper te maken en op te bergen indien nodig.

Ook het gazon kan nog wel een opfrisbeurt gebruiken; als er eventueel reeds bladeren het gras bedekken, ruim je ze op, verhaksel ze en gebruik je ze als mulch tussen de planten en de groenten. Vooral voor de groenten is het een extra vitamineboost voor volgend jaar en je helpt ook onkruid bestrijden op die manier.

Zoek een plaatsje uit voor de vorstgevoelige planten die naar binnen verhuizen, tijdens de koude nachten en maanden. Als deze planten niet in potten staan, kan je ze nu reeds uit de grond halen, als ze uitgebloeid zijn.

Nadien ruim je de resten uit de tuin, om te vermijden dat er ongewenste gasten op afkomen, die ook reeds op zoek zijn naar eten en onderdak voor de wintermaanden; maar ook onkruidzaden die overwinteren worden op die manier preventief verwijderd.

Zo zie je maar dat september een drukke maand wordt, die als je het goed aanpakt, heel wat werk bespaart tijdens het volgende lenteseizoen.

Maar natuurlijk mag je niet vergeten genieten van de laatste mooie zomerdagen, die september vaak rijk is.

Bron: https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/fall-gardening-tips.htm

Opmerking plaatsen