We schuiven stilaan maar zeker de wintermaanden binnen. De dagen worden steeds korter (met de switch van zomeruur naar winteruur, nog een stukje korter) en de kans op nachtvorst wordt steeds groter.

Daarom is het in deze maand belangrijk om vooral daarop te focussen en de tuin echt winterklaar te maken en gevoelige planten te beschermen.

Vaste planten en heesters die vorstgevoelig zijn, kan je voorzien van een winterjasje met de speciale winterhoezen voor planten, verkrijgbaar in elke tuinbouwzaak.

Schaf je ook enkele vliesdoeken aan, die groenblijvende bomen en heesters beschermen tegen droogteschade. Droogteschade of verbranding ontstaat wanneer groenblijvende planten die water blijven verdampen (terwijl hun wortelkluit bevroren is), geen nieuw water kunnen opnemen. Daardoor drogen de bladeren uit. Geef de planten dus regelmatig water en scherm de bladeren af van de zon met een vliesdoek.

10%20exotische%20planten%20nood%20aan%20vorstbescherming 12_2012_04

In november kan je nog steeds bomen planten en verplanten. Hou er wel rekening mee dat de wortelkluit voldoende groot is. Plant voor de zekerheid een paaltje naast de boom, om hem vast te maken tegen herfstwinden. Het geeft de boom de kans zich rustig te wortelen.

Bladverliezende bomen en struiken kunnen nu reeds gesnoeid worden.

Wil je graag stekken nemen van bepaalde heesters? Dat kan nu nog en op die manier heb je tegen volgend seizoen reeds nieuwe plantjes.

Rozen planten kan heel de winterperiode, maar niet tijdens een vriesdag. Kies steeds een zonnig plekje uit, met een stevig briesje. Rozen houden van de zon en de wind is goed om bladluizen te verjagen. Plant je rozen wel niet op een plaats waar voorheen reeds rozen stonden. Wil je een oude rozelaar vervangen? Graaf dan de grond uit en vervang hem door nieuwe.

  • Bescherm je rotsplanten tegen de regen, door voor een goede afwatering te zorgen.
  • Staan er nog onkruiden in de tuin? Verwijder die dan ook nu nog, alsook afgevallen bladeren, die het broodnodige licht wegnemen van onder andere bodembedekkers.
  • Dode takken worden ook best nog verwijderd. Je kan er klein aanmaakhout van maken voor een winterse barbecue, of de snippers terug gebruiken als bescherming rond de voet van de boom. Of, knutsel er leuke items mee voor de winterbewoners in de tuin.
  • Balkonbakken en potten die niet vorstvrij zijn, krijgen een plaatsje binnen. De rest kan je beschermen met een doek en zorg ervoor dat de pot niet rechtstreeks op de grond staat. En vul zeker een aantal bakken met winterbloeiers.
  • Je kan nog steeds voorjaarsbollen en knollen planten.
  • In de moestuin zorg je ervoor dat alles mooi onkruidvrij gehouden wordt. Of, je spit hem nog snel even om.Zorg er vooral voor dat er geen water blijft staan, dat bespaart je tijd om te zaaien in het voorjaar.
  • Snoei en plant fruitbomen.
  • Maai het gazon nog een laatste keer, maar doe dit niet als het vriest of gevroren heeft.
  • Reinig daarna de grasmachine goed en berg ze op voor een welverdiende winterslaap.
  • Hou ook hier rekening met afgevallen bladeren die het gras kunnen verstikken.

Ditjes en datjes:

-herstel of plaats nu nog die schutting, tuinhuisje enzovoort…

-een pad of terras aanleggen kan nog perfect

-reinig en berg tuinmeubels op

-zorg dat de serre verwarmd wordt en geïsoleerd is en controleer buizen en leidingen voor de winter

-voorzie eten en drinken voor de vogels in de tuin en hang nu reeds de nestkastjes op ter gewenning, of reinig oude nestkastjes

Bron: http://www.tuinadvies.be/artikels/tuinkalender_november.htm

Opmerking plaatsen