Na de planten in de tuin, is uiteraard ook de vijver aan de beurt en zijn bewoners. Met de warme temperaturen woekert er het één en ander in het water en dat dient aangepakt te worden om een gezond klimaat te houden voor de vissen.

In augustus is de watertemperatuur nog hoog waardoor er veel levendigheid is te zien bij de vissen. Ook blijven de planten flink groeien en vliegen de jonge reigers uit, die nu zelf naar voedsel op zoek gaan. Hieronder een overzicht van de nodige aandachtspunten wat betreft het vijveronderhoud in augustus.

Vissen

De vissen in uw vijver groeien snel in de maand augustus. Het kleurpatroon ontwikkelt zich en er wordt conditie opgebouwd voor de naderende winter. Voer de vissen goed, zodat de vissen gezond en wel de wintermaanden tegemoet gaan.

Heb je een vijver met weinig vissen dan hoef je niet of nauwelijks te voeren. Vooral kleinere vissen hebben weinig voer nodig, omdat ze in de vijver voldoende eten kunnen vinden.

Heb je veel vissen in de vijver dan is het verstandig om meerdere keren per dag een kleine portie voeren.

Zorg er in alle gevallen wel voor dat de vissen het voer binnen ongeveer 5 minuten opgegeten hebben.

Planten

De planten in en om uw vijver groeien massaal naar het wateroppervlak toe. Dun dit tijdig uit anders ziet u geen vis meer zwemmen! Dun ook de zuurstofplanten in uw vijver uit en verwijder bruine bladeren en uitgebloeide bloemen van de moerasplanten en/of waterlelies.

Ook stuifmeel en andere stoffen kunnen ervoor zorgen dat het wateroppervlak niet meer helder is. Heeft u veel last van stuifmeel en/of stof overweeg dan om een vijverskimmer te plaatsen. Een skimmer is een oppervlaktefilter en het woord zegt het al: het filtert het wateroppervlak.

Wanneer de leliebladeren te dicht op elkaar groeien dan steken ze boven het water uit. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor de leliekever en is de kans groter dat ze doodgaan. Probeer de leliebladeren daarom goed bij te knippen, zodat ze onder het waterniveau blijven.

Reigers

In de maand augustus verlaten de jonge reigers hun nest en gaan vanaf nu zelf op zoek naar voedsel. Vissen in een vijver zijn een makkelijke prooi voor deze jonge (en natuurlijk ook de oude) reigers. Bescherm de vijver op een natuurlijke manier of met hulpmiddelen tegen reigers.

Reigers hebben een landingsplaats/visplaats nodig om bij uw vijver te komen. U kunt deze plaatsen weghalen door er obstakels op te plaatsen, bijvoorbeeld planten. Plaats deze planten in een mooie bak die ongeveer 20 cm hoog is. Een andere ‘gedeeltelijke’ oplossing is om veel planten in uw vijver te plaatsen. Hiermee creëert u veel schuilplaatsen voor uw vissen.

Met licht reflecterende objecten verjaagt u ook reigers.

Zuurstofgehalte

In augustus kan de temperatuur van het water oplopen tot wel 20 graden en dat zorgt ervoor dat er een stuk minder zuurstof aanwezig is. Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater en meer beweging is meer zuurstof!

Meer lezen?

http://www.vijverleven.nl/zuurstof_vijver

Comments are closed.