Als de bladeren beginnen te vallen, hebben we vaak de neiging, om in de tuin aan de slag te gaan, om zo snel mogelijk alles op te ruimen. We houden nu éénmaal van een propere tuin.

Nochtans kan alle tuinafval ons helpen om de tuin te beschermen tegen de komende koude. Hieronder geven we je een lijstje met mogelijkheden die je kan toepassen met tuinafval allerlei.

**Gevallen bladeren,  geven niet enkel de tuin een prachtig herfstdecor, maar zijn ook nog eens nuttig op zoveel andere manieren. Zo kan je ze gebruiken om :

-Je rozenstruiken te beschermen. Strooi ze rond de rozen ; ze geven een natuurlijke beschermingslaag voor de winter en als ze composteren, geven ze nog de broodnodige voeding aan de rozen ook.

-Bladeren zijn ook ideaal om toe te voegen aan de composthoop. Ze voegen heel wat voedzame bestanddelen toe aan de grond, waardoor je een rijkere bemesting krijgt.

-Ooit al bladeren gebruikt om te isoleren? Verzamel gevallen bladeren, laat ze drogen en vul ze in zakken. Als je in je huis of garage plaatsen hebt waar tochtgaten zijn, kan je de zak met bladeren gebruiken om de gaten tijdelijk dicht te maken, wat je heel wat scheelt in stookkosten.

-Bladeren zijn de perfecte meststof voor het gazon. Rij met de grasmaaier over de bladeren om ze zo fijn mogelijk te maken. Strooi dit mengsel uit over het gazon. De bladeren breken op die manier sneller af en bemesten tegelijk het gazon.

-Daarnaast kan je hetzelfde doen met het bladeren mengsel in de tuin. Strooi het uit tussen de bloemen, planten en andere gewassen en je hebt de perfecte mulch laag, om onkruiden tegen te houden. Op die manier moet je in het voorjaar minder onkruid wieden.

-Wil je echt organisch tuinieren? Verzamel dan gevallen bladeren, stop ze nat in zakken. Bindt de zakken dicht en laat schimmels en paddenstoelen hun werk doen. Het duurt even, dus je moet wel plaats hebben om ze te stockeren, maar na een aantal jaar, heb je de beste grond ooit om gewassen te planten. Hier nog een link over hoe je dit precies doet (wel in het engels) :

http://premeditatedleftovers.com/gardening/make-leaf-mold-organic-gardening/

** Naast bladeren, kan je ook je laatste gazon maaisel bewaren en over het gazon uitspreiden. Niet enkel beschermt het tegen de koude, het voegt ook extra mineralen toe aan het gazon.

**Heb je de struiken en bomen een laatste snoeibeurt gegeven? Gooi dit dan niet weg, maar verzamel alle fijne takjes. Bindt ze bijeen en stockeer ze ergens om te drogen. Ze vormen volgend jaar het perfecte aanmaakhout voor een camping vuurtje of barbecue.

**Ben je minder bezig met organisch tuinieren, maar ben je wel creatief bezig met natuurlijke producten? Dan kan je al je tuinafval toch nog gebruiken, om de mooiste herfst- en winter  decoratiestukjes te maken.

Wil je nog meer weten over hoe je tuinafval kan verwerken?

http://premeditatedleftovers.com/gardening/9-ways-use-autumn-yard-debris/

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.