Water in de tuin is één van die natuurlijke elementen die vaak voorkomen; water brengt rust en tegelijkertijd leven in de tuin en vaak wordt een waterelement ook gebruikt als centraal punt of als blikvanger.

Toch is het fout om onbezonnen een waterpartij in de tuin aan te leggen, zonder dit op voorhand even te overleggen. Niet alle tuinen of buitenruimtes zijn geschikt voor een waterelement en niet alle situaties zijn bevorderlijk voor de veiligheid.

Waar moet je dan vooral op letten voor de aanschaf van water in de tuin?

ONDERHOUD

In de eerste plaats is er de praktische kant van de zaak, namelijk het onderhoud. Is de plaats waar het waterelement komt, goed bereikbaar? Kan je er een pad of niet beplant gedeelte leggen, waardoor je makkelijk alle zijden kunt reinigen? En niet onbelangrijk voor jezelf: heb je voldoende tijd om een waterpartij te onderhouden? (vooral als het om grotere waterelementen gaat)

KINDEREN EN WATER

We weten allemaal dat kleine kinderen aangetrokken worden door water, maar wanneer je een vijvertje wilt aanleggen, kan dit al gauw een gevaarlijke situatie worden voor de kleinsten. Hier zal je een duidelijke keuze moeten maken, of voldoende maatregelen moeten treffen om het watergedeelte ook super veilig te maken. (zorgen dat het hoog genoeg staat bijvoorbeeld zodat kinderen er niet bij kunnen of de waterpartij binnen oogafstand aanleggen)

OMLIGGEND GROEN

Houd er rekening mee, dat er zich geen overhangende bomen of planten vlak boven je waterelement bevinden. Afvallende bladeren zullen het water snel troebel maken.

Wil je graag vissen toevoegen aan je waterpartij? Let er dan ook op dat er voldoende schaduw is om het water koel te houden en om te vermijden dat er zich algen vormen door de warmte.

DE BESCHIKBARE RUIMTE

Afhankelijk van de ruimte die je ter beschikking hebt, zal je kiezen voor een kleine of een grotere waterpartij.

Past een waterelement in de algemene sfeer van de tuin? Kies je gebogen of strakke rondingen? Het is belangrijk dat je waterelement mooi aansluit bij de rest van de tuin. Denk hierbij aan de natuurlijke beplanting en gebruikte materialen.

Heb je slechts een beperkte ruimte? Vul ze dan niet op met een veel te grote waterpartij. Pas de omvang aan, aan de ruimte van de tuin; een kleine waterton met bijpassende planten, staat vaak leuker op een terras of patio, dan een strakke vijverformatie.

Een waterpartij kan echter wel een goed idee zijn, om een vervelende muur een nieuwe uitstraling te geven.

Ben je zelf geen handige Harry? Er bestaan heel wat kant- en klare oplossingen om water in de tuin te brengen, aangepast aan jouw buitenruimte.

WEL OF GEEN FAUNA IN DE TUIN?

Een toch wel zeer belangrijk element bij de aanschaf van een waterpartij.

Water is niet enkel leuk voor de mens om van te genieten, maar trekt ook heel wat dierlijk leven aan. Vogels, vlinders, bijen en andere leuke en minder leuke diertjes worden naar water toe gezogen, voor hun overleven. Ben je een echte fan van leven in de tuin? Geen enkel probleem; zorg er dan voor dat de waterpartij zich op een plaats bevindt, waar alle beestjes ongestoord kunnen rondlopen- en fladderen en zorg voor een goed onderhoud van het waterelement.

Ben je echter niet zo gek op het natuurlijke buitenleven? Denk dan zeker twee keer na, vooraleer je een waterpartij aanschaft en ze vlak bij je terras installeert…

Bron: http://www.womansweekly.com/gardening/water-features-practical-issues-consider-14674/

 

Opmerking plaatsen