Naar aanleiding van de tuindagen in Beervelde, pikken we regelmatig nieuwe en boeiende projecten op die we graag aan jullie voostellen, omdat ze in het oog springen op creatief en inspirerend vlak.

Zo vonden we de volgende kunstenaar die ons met zijn projecten verbaasde.

Ralph Janssen, die al heel zijn leven gefascineerd is door wat de natuur te bieden heeft en met het grootste respect leeft in samenwerking met de natuurlijke bronnen, zocht en vond een prachtige manier om zijn persoonlijkheid naar buiten te brengen en emoties te uiten.

Naar het voorbeeld van zijn vader, leerde hij reeds op jonge leeftijd alles over stenen en mineralen. Hoe er achter elke steen een verhaal schuilt en hoe je ruwe stenen op een ambachtelijke manier moet bewerken, vanuit respect voor hun achtergrond en persoonlijk karakter.

Daaruit groeide een authentieke collectie tuinsculpturen, die elk een eigen uitstraling hebben en hun persoonlijke identiteit naar buiten brengen, via de handen van de kunstenaar.

De objecten die ontstaan, zijn vaak een combinatie van diverse natuurlijke gesteenten zoals onder andere blauwe hardsteen en arduin, in verbinding met mineralen en fossielen. Het resultaat is een knap staaltje van vakmanschap, waarbij elk werk tot leven komt en zijn eigen verhaal vertelt en zijn eigen grilligheden tentoonstelt en openbaart.

Doordat de gebruikte materialen ook natuurlijke, levende materialen zijn, worden ze enkel mooier doorheen de tijd. Aan de hand van zuurstofcorrosie en kleuren die zich verder ontwikkelen, blijven de sculpturen evolueren, net als mensen die veranderen door de tand des tijds.

Een sculptuur in de tuin kan daardoor een transformatie ondergaan, die je tuin enkel nog verrijkt.

Zo werkt de kunstenaar graag met ijzermineralen die na contact met water en zuurstof een geheel eigen persoonlijkheid krijgen en uiteindelijk terugkeren naar hun natuurlijke vorm.

Als je nieuwsgierigheid gewekt is en je graag de natuurlijke tuinsculpturen komt bezichtigen, dan kan je hiervoor terecht op de tuindagen van Beervelde en op de website van de kunstenaar zelf.

Bron: https://raph.exto.be

Opmerking plaatsen