Er wordt weleens gezegd dat de beste periode om fruitbomen te snoeien de winterperiode is, maar dat geldt allesbehalve voor alle fruitbomen.

Het zijn eigenlijk enkel de appel, peer, bessen en kweepeer, die je in december zonder problemen kan snoeien, zonder schade aan de boom toe te brengen.

Met schade bedoelen we dan vooral vorstschade aan de pas gesnoeide takken.

De beginnende tuinier verwacht wellicht niet dat hij of zij moet snoeien in de winterperiode, omdat het grootste deel van de tuin in een winterslaap verkeert. Maar toch heeft het zo zijn voordelen om een wintersnoei uit te voeren.

Als je namelijk fruitbomen in de winter snoeit, stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten. De gesnoeide takken zullen later vertakken en sterker terug groeien. Aan de snoeiwonden van de scheuten die weggesnoeid zijn, groeien nadien verticaal groeiende scheuten. Op die manier stimuleer je zowel jonge als oude bomen om beter te groeien.

De beste periode om deze stimulerende snoei te doen is in het begin van de winterperiode.

fruitboomsnoeier

Nog een voordeel van de wintersnoei is de zichtbaarheid.

Hoe de gezondheid van de fruitboom eruitziet, zal zich beter tonen in de winter, wanneer de bladeren van de boom gevallen zijn. Op de kale boom herken je veel beter eventuele ziektekiemen. En een kale boom geeft je ook beter de kans om zijn vorm te bestuderen, zodat je perfect kan uitmaken waar de boom gesnoeid dient te worden. Het bespaart je ook op snoeiafval, als er geen bladeren bij het snoeisel zitten.

Zoals gezegd, loopt de wintersnoei van december tot maart van volgend jaar. Je kan dan snoeien tot de nieuwe knoppen uitlopen. Let er wel op dat je niet snoeit tijdens strenge vorst! Een droge, zonnige periode is de beste tijd om te snoeien.

Waar moet je nog op letten bij het wintersnoeien?

*Snoei in eerste instantie de dode en beschadigde takken

*Snoei zodanig dat je het centrum van de boom openhoudt

*Verwijder steeds scheuten op de stam en scheuten uit wortels

*vergeet niet om fruitbomen jaarlijks te bemesten met organische mest

*Snoei minstens 1 keer per jaar of om de twee jaar

*Gebruik een mooi gescherpte snoeischaar of zaag (om beschadiging van het hout te vermijden)

* Zaag zware takken eerst aan de onderzijde iets in en zaag daarna van bovenaf de tak af, op die manier voorkom je dat de bast afscheurt.

Jaarlijks fruitbomen en kleine fruitstruiken snoeien, zal ervoor zorgen dat ze een langere levensduur hebben, gezonder blijven en een groter rendement aan mooie bessen of vruchten geven.

Als je niet zeker bent hoe je op een degelijke manier moet snoeien, kan je beter hulp inschakelen alvorens zelf te beginnen. Fruitbomen of kleine fruitstruiken die verkeerd gesnoeid worden, kunnen onvruchtbaar worden of zelfs afsterven, als ze verkeerd gesnoeid worden!

Op onderstaande link vindt je een snoeikalender voor inheems- en uitheems fruit. Fruitbomen, noten, druiven en bessenstruiken. De kalender is slechts een leidraad, omdat het snoeien ook vaak afhankelijk is van het weer in de betreffende periode.

http://www.houtwal.be/vakartikels/fruitbomen_fruitstruiken_snoeikalender.htm

Andere bronnen:

http://www.velt.be/vraag-antwoord/moestuinvragen/snoeien-we-grootfruit-altijd-het-best-de-winter

Handleiding stap per stap:

http://mijntuingeheim.nl/snoeien-van-fruitbomen-de-winter/

 

 

Opmerking plaatsen