We hebben al enkele mooie winterbloeiers besproken gehad. Vandaag zijn de winterviooltjes aan bod.

Winterviolen zijn sterke bloemen die een volledige winter kunnen overleven en ze zijn erg kleurrijk. Wat perfect is om je kale terras of tuin wat kleur te geven en op te peppen.

Het leuke aan de violen is dat ze geschikt zijn voor borders als voor plantenbakken en heel eenvoudig te onderhouden zijn.  Het zijn enorm sterke planten zoals reeds vermeld, en overleven dus ook de vorst. Het kan soms zijn dat ze wat gaan hangen, maar na een tijdje gaan ze gewoon vrolijk weer omhoog.

Wanneer planten?

Je kunt de violen het beste planten van begin september tot eind oktober. Ben je net te laat? Geen probleem je kan ze uiteraard nu ook nog planten.

Het is beter voor de violen als je ze zo spoedig mogelijk na aankoop plant. Mocht je de winterviolen in bloembakken willen stoppen, dan is het belangrijk dat je de bakken voorziet van drainagegaten, een laagje kleikorrels en verse potgrond. Zorg er ook voor dat je geregeld de dode bloemen verwijdert. Dit laat de plant rijker bloeien en geeft je nog meer tuinplezier!

Tips

  • Geef winterviolen een stevige basis, zoals een stevige terracotta pot.
  • Zorg ervoor dat winterviolen in een pot met drainagegat staan. Zo kan het water aan de onderkant weglopen.
  • Bekleed de binnenwanden van de pot met bubbeltjesplastic. Dit is een prima bescherming tegen het stuk vriezen van de pot.
  • Plant de viooltjes dicht tegen elkaar.
  • Hou de winterviolen uit de volle zon: ze zijn in de kou op hun best
  • Geef ze een hoge basis. Zet ze bijvoorbeeld op een muurtje of rekje. Zo kan de wind makkelijk langs en onder de pot doorwaaien en voorkom je dat het vastvriest.

Opmerking plaatsen