Aardappelen zijn vandaag nog een favoriet iets wanneer het op eten aankomt. Je kan er heel veel kanten mee uit en is dus vaak een basiselement in onze keuken. Aangezien vandaag de dag veel mensen zelf hun eigen moestuintje hebben , worden ook aardappelen vaak in de tuin geplant.

Het voordeel van jouw eigen aardappelen? Je kan het hele jaar door smullen van jouw eigen oogst.

Hoe aardappelen planten?

Vooraleer je start, ga je best op zoek naar een goede standplaats. Deze is best niet te nat en liefst in de volle zon. Bemest de grond.

Voorkiemen en planten
Laat de aardappelen eerst voorkiemen en plant vervolgens op de juiste afstand in de juiste periode.Vanaf begin maart kun je je aardappelen laten voorkiemen.  

Als je plant in greppels, heb je het voordeel dat je ‘patatten’ extra beschermd zijn tegen vorst.  De greppels maak je best 20cm diep.  Niet alleen voor vorstbescherming zijn de greppels goed. Ook geven ze de aardappelen heel veel ruimte om te groeien.  Plant de aardappelen met de kiemen omhoog en respecteer de plantafstanden.  Vroege aardappelen kun je vanaf 30 cm uit elkaar planten, bij latere rassen kun je 40 cm afstand in de rij aanhouden.

Aanaarden en bemesten
Geef je aardappelplanten de beste kansen door zeker 2 keer te gaan aanaarden en hierbij te bemesten. Bij aanaarden is het de bedoeling om alle licht te vermijden voor je knollen die onder de grond zitten.  Bij licht worden je aardappelen anders groen en worden ze zelfs giftig en mag je ze niet meer eten.  Dus doe dit zeker!

Aardappelen staan niet graag met hun voeten in het water.   Bij heet zomerweer mag dat één keer per week zijn.  Heb je zandgrond dan mag het iets vaker, met kleigrond iets minder vaak.

Geef je te weinig water kun je pronken met schitterende planten gedurende de groei maar kunnen je aardappels de grootte zijn van knikkers en enkel als krieltjes dienen.  Voldoende water is dus de boodschap.

Oogsten en bewaren
Normaal als het goed is zouden de planten van middelvroege en latere variëteiten vanaf augustus-september moeten beginnen afsterven.  Nu zou je normaal jouw aardappelen kunnen oogsten.

Bron: https://www.houseandgarden.co.uk/article/how-to-grow-potatoes

Opmerking plaatsen