Het is geurig, snelgroeiend, groen en past bij fruit, groenten en vlees. Het is ook zijn eigen ijssmaak. Dus wat is er niet leuk aan mint? Wil je zelf munt groeien in jouw tuin of op jouw terras? Lees dan zeker verder voor de do’s en dont’s.

Wat je moet doen

Locatie

Als je munt gaat planten , zoek dan voor de juiste plaats waar er voldoende ochtendzon is en ook wel voldoende schaduw in de namiddag. En plant deze in een pot of in een kweekkast.

Als je munt los plant, dan zal hij binnen de kortste keren alles bedekt hebben omdat hij zo snel groeit.Zorg dat je voldoende afstand tussen de plantjes hou en dun hem regelmatig ook even uit.

Oogsten

Oogst munttakjes voordat de plant bloeit. Om het oogstseizoen te verlengen, knijp je best de bloeiende knoppen af ​​wanneer ze verschijnen.

In huis

Als je de munt in huis wil plaatsen, dan kan dat maar zorg dat ook dat hij voldoende ochtendzon krijgt en dat hij niet in de buurt van verwarmingselementen staat.

Wat je niet moet doen

Plant munt in een open plaats zonder eerst een vat onder te dompelen dat de in het wild groeiende wortels van het kruid zal beperken. Als je munt plant met een ondergedompelde pot, zorg er dan voor dat deze niet is gebarsten. De ‘hardlopers’ zullen hun weg naar buiten vinden en zich blijven verspreiden. Plant het kruid in super vochtige omstandigheden waar het niet uitdroogt.

Hoe munt drogen ?

Als je dus jouw eigen munt groeit, dan kan je genieten van heerlijke thee’s, soepen en andere gerechten om de muntsmaak bij toe te voegen.

Vooraleer je start met het drogen van de munt, zorg dan eerst dat ze schoon zijn. Je wilt geen vuile gedroogde muntblaadjes.

Heb je niet genoeg plaats om de muntblaadjes te bewaren, dan kan je deze ook drogen én alle gezondheidsvoordelen nog behouden.

Je kan de muntblaadjes gewoon laten drogen door de takjes of de bladeren gewoon in de open lucht te laten liggen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een net over een oude frame te spannen en ze daar op te leggen. Let wel op dat je ze voldoende verspreid zodat er geen schimmels kunnen ontstaan.

Eens je de blaadjes gedroogd hebt, kan je ze gewoon in een glazen pot bewaren voor wanneer je ze nodig hebt.

Opmerking plaatsen