De lente is het ideale moment om een tuintje aan te leggen. Niet enkel bloementuintjes zijn in, maar ook groenten- en kruidentuintjes doen het zeer goed, omdat we ondanks het grote aanbod in de winkels, toch graag weten waar onze producten vandaan komen. Daarnaast is het ook gewoon handig, dat je alles bij de hand hebt, wanneer je het nodig hebt.

Natuurlijk vraagt zelfs een kruidentuintje de nodige expertise en onderhoud, om gezonde tuinkruiden te oogsten. Vooral als je deze wilt gebruiken om een lekkere zelfgemaakte thee te zetten.

WAAROM VERSE KRUIDENTHEE?

De meeste gewone theesoorten, bevatten cafeïne, dit in tegenstelling tot kruidenthee, die gemaakt wordt van plantaardige materialen. Tenzij je een thee aankoopt met het label organisch, kan je alsnog een thee krijgen die gemaakt werd met kruiden die bewerkt werden met kunstmatige mest en insecticiden. Een reden te meer dus, om je eigen kruiden te kweken. Op die manier ben je pas echt zeker, dat je thee 100% zuiver is.

GESCHIKTE THEEKRUIDEN VOOR DE TUIN

Iedereen kent wel enkele bekende theesoorten die je trekt uit tuinkruiden, zoals bijvoorbeeld kamille, munt… Maar niet elke plant is geschikt om zomaar lukraak in de tuin te planten. Zo neemt munt bijvoorbeeld veel ruimte in omdat de plant een groot wortelstelsel heeft, net als citroenkruid. Hou er dus rekening mee, welke kruiden je kiest als je een beperkte ruimte hebt OF plant ze in een speciale container waar elk zijn eigen voorbehouden plaatsje heeft.

In het volgende artikel tonen we een originele en budgetvriendelijke manier om een kruidentuintje te maken.

KRUIDEN VOOR DE CONTAINER

Volgende kruiden maken het perfecte theetje en kunnen in een container geplant worden:

Pepermunt, appelmunt, ananasmunt, citroenmelisse, citroen verbena, limoengras, stevia (om de thee te zoeten), verschillende soorten kamille, salie, citroenbasilicum, citroentijm, lavendel, anijs, bergamot…

 

THEEKRUIDEN ONDERHOUDEN

Kruiden zijn een makkelijke plantensoort om te houden, maar je moet ze wel regelmatig oogsten, om een goede groei te bevorderen. Als je dus weinig tot geen kruiden gebruikt in je bereidingen, dan ben je beter af met één of twee kruiden die je wel frequent gebruikt, dan uit te pakken met een grotere kruidentuin, die er maar slapjes bijligt. De beste manier om de originele smaak te behouden, is door de kruiden te oogsten vooraleer ze bloemen vormen; dit kan de smaak veranderen.

OOGSTEN EN BEWAREN

Wanneer je je kruiden geoogst hebt en je wilt ze drogen voor later gebruik, knip je ze voorzichtig af en maak je er een bundeltje mee, dat je ondersteboven ophangt in een koele, droge ruimte. Hang op die manier verschillende bundeltjes te drogen gedurende een aantal weken.

Als je enkele individuele blaadjes wilt gebruiken, kan je die gewoon drogen in een droogoven voor voeding. Kamille bijvoorbeeld, kan je drogen door de witte en gele bloemetjes te plukken, ze open te spreiden in een droge ruimte op een doek en deze elke dag om te draaien, gedurende tien tot twintig dagen.

Nadien bewaar je de gedroogde kruiden best in luchtdichte plastic bakjes of glazen containers, die je weghoudt van direct zonlicht. Aan deze basiskruiden kan je uiteraard nog andere smaken toevoegen, zoals gedroogde appelsien en citroenschil, kruidnagel, gedroogde rozenblaadjes, gemberwortel… Je kan eindeloos experimenteren met verschillende smaken en zo jouw unieke theemengeling samenstellen.

LEES VOORAL HET VOLGENDE ARTIKEL, WAAR EEN GEWONE PARAPLU GEBRUIKT WORDT OM HET PERFECTE KRUIDENTUINTJE TE MAKEN

Bron: https://savvygardening.com/planting-a-spring-herb-garden-herbal-teas/

Opmerking plaatsen