Met de winter in het vooruitzicht, komt ook Kerstmis steeds dichterbij. Hier en daar zie je al de eerste kerstversiering verschijnen en misschien ben jij ook reeds verleid tot de aankoop van enkele nieuwe kerstaccessoires, of heb je reeds nieuwe kerstverlichting aangeschaft.

Zeker voor buitengebruik, is het heel belangrijk dat je de juiste kerstverlichting koopt, om onaangename verrassingen te vermijden. Maar wat is nu precies de “juiste” kerstverlichting en hoe breng je ze op een veilige manier aan??

De juiste kerstverlichting

Zowat 30% van de kerstverlichting die bij ons wordt verkocht, is onveilig. Dat bleek drie jaar geleden uit cijfers van de Europese Commissie. In 2010 had 22 procent van de kerstverlichting een tekortkoming, in 2009 was dit nog 36 procent en in 2008 zelfs 41 procent.

De meeste ongevallen met kerstverlichting ontstaan door onjuist gebruik of door materiaal van slechte kwaliteit,  of een ondeugdelijke constructie.

Bij veel kerstverlichting is het elektriciteitssnoer direct aangesloten op de netspanning van 230 Volt. Delen van de kerstverlichting waar spanning op staat, mogen niet bloot liggen door een slechte constructie, omdat er dan kans is dat je bij het aanraken ervan een elektrische schok krijgt.

Daarnaast kan kerstverlichting door oververhitting brand veroorzaken in materiaal waaraan of waarbij het hangt, zoals de kerstboom of de gordijnen, of buiten aan isolatiemateriaal.

Tot slot kan er brand of gevaar voor een elektrische schok ontstaan omdat de kerstverlichting in contact komt met water. Dat is bijvoorbeeld het geval als ongeschikte kerstverlichting buiten is aangebracht.

 

Hoe herken je goede kwaliteit kerstverlichting?

U doet er bij de aankoop verstandig aan, te letten of bepaalde informatie op het product ontbreekt. Als er geen merkaanduiding, CE-markering, technische informatie en waarschuwingsinformatie in de Nederlandse taal te vinden is, maakt dit een product verdacht. Het CE-label betekent slechts dat de fabrikant zelf verklaart dat de EU-normen zijn nageleefd bij productie. Dit houdt niet in dat er dan ook een onafhankelijke controle heeft plaatsgevonden.

Koop bij voorkeur feestverlichting mét transformator: een transfo reduceert de gevaarlijke contactspanning van 230 volt.

Geef de voorkeur aan LED-verlichting : ze geeft minder warmte af en verbruikt bovendien minder.

Gebruik kerstverlichting alleen buiten als deze mogelijkheid op het product (of de verpakking) staat aangeven. Buitenverlichting is herkenbaar aan de code IP44 of aan de opdruk met de waterdruppel in een driehoek. Stekkerverbindingen moeten waterdicht zijn, de stekker of voedingsadapter moet geschikt zijn voor gebruik buiten en ook het lichtsnoer moet vochtbestendig zijn.

Denk eraan dat de kerstverlichting in een doos heeft gezeten sinds verleden jaar. Controleer deze zorgvuldig vooraleer ze in de boom te hangen. Indien sommige elektrische draden bloot zouden liggen of gebroken zijn, gooi de kerstverlichting weg en koop een nieuwe set.

Ga na of alle lampjes goed vastgeschroefd zitten en de draden onbeschadigd zijn, deze kunnen immers kortsluiting veroorzaken.Probeer de installatie eerst uit door de lampjes voor het ophangen een half uur te laten branden.

Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dit zo neer dat er niemand over kan struikelen. Rol kabelhaspels altijd helemaal af.

Lampje kapot? Meteen vervangen. Wacht niet tot meer lampjes het begeven. Dit vergroot de kans op oververhitting. Bij feestverlichting met lichtdiodes bestaat dat gevaar niet. Trek altijd de stekker uit het stopcontact als u lampjes vervangt.

Lampjes van kerstverlichting kunnen oververhit raken als ze worden afgedekt door bijvoorbeeld watten of stro. Houd daar dus rekening mee als u decoraties met kerstverlichting maakt en zorg dat de lampjes goed vrij staan, zodat ze hun warmte veilig kunnen afstaan.

Laat de kerstlampjes nooit branden als u weggaat of ’s nachts. Uitdoen is de stekker uit het stopcontact halen en niet door een lampje los te draaien.

Sommige kerstverlichtingsnoeren zijn koppelbaar. Daarvoor zijn aan het uiteinde van een streng koppelingen voor de netvoeding aangebracht. Let er op dat slechts een beperkt aantal extra strengen kunnen worden aangekoppeld omdat anders in de snoeren van de andere strengen een te hoge stroom gaat lopen waardoor bedrading oververhit kan raken en isolatie kan smelten. Lees daarvoor de opschriften en gebruiksaanwijzing. Zorg dat ongebruikte koppelstukken bij buitenverlichting op de aangegeven wijze worden afgedicht tegen binnendringen van vocht en voorwerpen of vuil.

Gebruik nooit kaarsen in de nabijheid van een kerstboom of als kerstboom versiering. Plaats kaarsen tenminste 50 cm uit de buurt van brandbare materialen. Steek kaarsen in brandbare kerststukjes niet aan.

Verlichting mag nooit gebruikt worden in bomen met een ijzeren frame.

Kerstverlichting buiten : veilig ophangen

Wat heb je nodig?

 • Lichtsnoer
 • Bundelbandjes
 • Kaarslampjes
 • Mini-lampjes
 • Verlichtingsslangen
 • Safebox
 • Lichtgevende slingers
 • Kabelhaspel
 • Schaar
 • Verlensgnoer
 • Eventueel spijkers

Al dit materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.

Verlichting voor buiten,  kan je rechtstreeks aan de takken van bomen en struiken vastmaken. Het middelpunt van het elektrische snoer moet je op het hoogste punt bevestigen. De mini-lampjes of kaarslampjes schuif je over de takken. Door aan het stropje te trekken zet je ze vast. Sommige exemplaren zijn onderaan voorzien van een clip waarmee je ze op een tak plaatst.

*Elektrisch snoer aan takken bevestigen

Daarna gebruik je de bundelbandjes om het elektrische snoer aan de takken te bevestigen. Nadat je de bandjes hebt aangetrokken knip je het uitstekende deel af. Een lichtsnoer kan je ook gemakkelijk aan een dakrand of een deurlijst vastmaken. Een bundelbandje om de 25 cm volstaat. Tot slot heb je een elektrische aansluiting nodig. Voor buiten is een spatwaterdichte contactdoos de ideale oplossing. Je kan ook een kabelhaspel gebruiken. Zorg er wel voor dat je die volledig uitrolt want anders is er risico op oververhitting. De stekker van de kerstverlichting en de contrastekker van het verlengsnoer moet je in een safebox plaatsen.

*Bundelbandjes

Met behulp van bundelbandjes kunt u het snoer langs de takken leiden. Knip met een schaar de uitstekende delen van de bundelbandjes af.

*Lichtsnoer

Een lichtsnoer is zeer geschikt om langs een dakrand of deurlijst te bevestigen. Zet het om de 20 cm vast met behulp van een bundelbandje. Het bundelbandje kunt u aan de spijkers ophangen.

Tip!

Hang de lichtsnoeren nooit direct aan de spijkers. Zorg er ook voor dat de lichtsnoeren geen

scherpe hoek omgaan, hierdoor kunnen de snoeren knikken, waardoor deze defect kunnen raken.

*Elektrische aansluiting

Als u een spatwaterdichte contactdoos in uw tuin heeft, is het aansluiten van de kerstverlichting simpel. Let er op, dat uw kerstverlichting geschikt is voor buiten.

 *Afronding

Als u geen tuincontactdoos heeft, moet u gebruik maken een verlengsnoer. Deze dient geschikt te zijn voor buiten gebruik. Werk de stekker van de kerstverlichting en de contrastekker van het verlengsnoer weg in een safebox. Een safebox is een waterdichte opsluitbox voor stekkers.

*Elektriciteit

Als u aan het klussen bent met elektrisch gereedschap, let dan op het volgende:

 • Gebruikt u elektrisch gereedschap, rol dan de kabelhaspel helemaal uit. Een opgerold verlengsnoer kan zijn warmte niet kwijt en gaat op den duur smelten. Hierdoor ontstaan vonken, wat brand kan veroorzaken.
 • Sluit nooit teveel punten aan op één en dezelfde groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan dit leiden tot overbelasting en oververhitting.
 • Bent u klaar met een elektrisch apparaat, trek dan de stekker uit het stopcontact!

Bronnen: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=12754

http://www.inspirerend-wonen.be/doe-het-zelf-2/diy-fiches-tuin/zelf-kerstverlichting-plaatsen.html

Comments are closed.