Warmtepompen worden steeds populairder; de nieuwe energiewetgeving zorgt er ook voor dat mensen steeds meer op zoek gaan naar nieuwe, zuinigere manieren om te verwarmen.

Een warmtepomp kan daarbij helpen, omdat ze energiezuinig en duurzaam is; ze haalt namelijk warmte-energie uit de natuurlijke omgeving, zoals er is lucht, water en bodem. Die warmte wordt dan in de woonruimte vrijgegeven via het gekozen verwarmingssysteem en aan de hand van die warmtebron en de soort omgeving, kan je kiezen uit diverse warmtepompen.

Zo is er onder andere:

  • De lucht/water warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt de warmte gewoon uit de buitenlucht.

Door die warmte te verhogen en ze te verbinden met het watercircuit in de woning, kan je die woning ook verwarmen via vloerverwarming bijvoorbeeld.

Het is een betaalbaar en rendabel systeem, dat geen ingewikkelde installatie vereist en dat zowel binnen als buiten geïnstalleerd kan worden en dat ook geen onnodige ruimte verspilt; ideaal als je kleiner woont.

  • De lucht/lucht warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt zijn warmte eveneens uit de buitenlucht, alleen wordt die buitenlucht na opwarming, rechtstreeks in de woonruimte geblazen.

Dit systeem kan je zowel gebruiken om te verwarmen, maar ook om te verkoelen, waarbij er dan warmte onttrokken wordt aan de binnenruimte die dan weer naar buiten wordt gestuwd.

  • De water/water warmtepomp

Het meest milieuvriendelijke type is de waterpomp die haar warmte haalt uit het grondwater, dat opgepompt wordt en afgegeven aan het watercircuit in de woning. Dit type is efficiënt en heeft een hoog rendement. Het wordt gebruikt voor verwarming via vloer- of wandverwarming bijvoorbeeld of voor het verwarmen van sanitaire installaties.

  • De bodem/water warmtepomp

Dit type warmtepomp tenslotte, haalt zijn warmte uit de bodem, via een warmtewisselaar (kunststofbuizen die een mengsel bevatten van antivriesmiddel en water, dat water uit de grond opneemt en weer afgeeft aan een verbonden waternetwerk in de woning). Het type wordt het vaakst gebruikt voor vloer- en wandverwarming en sanitaire installaties.

  • Een waterpomp voor het zwembad

Wil je in de wintermaanden ook genieten van het (buiten)zwembad? En zoek je een energiezuinige manier om het water te verwarmen?

Dan kan je met een lucht/water en geothermische waterpomp milieuvriendelijk verwarmen. De pomp vraagt weinig onderhoud en bespaart wel wat op je factuur en je kan het hele jaar door optimaal gebruikmaken van je zwembad.

Het moet uiteraard gezegd, dat warmtepompen aan een serieuze klim begonnen zijn en dat ze tot wel 40% energiezuiniger werken, in acht genomen dat de meeste pompen wel op elektriciteit werken en die elektriciteit ook betaald moet worden. Dus laat je voldoende begeleiden in de aanschaf van een warmtepomp, om te vermijden dat je elektriciteitsfactuur de pan uitswingt.

Wil je weten hoe je je stroomverbruik kunt beperken?

https://www.energids.be/nl/vraag-antwoord/hoe-beperk-ik-het-stroomverbruik-van-mijn-warmtepomp/1783/

Meer weten over warmtepompen?

http://www.lemmenswarmtepompen.be/warmtepompen

Opmerking plaatsen