Steeds meer mensen kiezen voor de plaatsing van zonnepanelen, om energie te besparen. Zoals de naam al zegt, gaan we er vaak van uit dat zonnepanelen best werken via de opwarming door de zon. Maar als dat zo is, wat gebeurt er dan tijdens de donkere wintermaanden, waarbij het aantal zonuren drastisch daalt?

Daar ligt voor velen de misvatting. Zonnepanelen zijn zodanig ontwikkeld, dat ze doorheen de vier seizoenen, voldoende energie opwekken. Zonnepanelen werken namelijk niet enkel op zonlicht, maar op daglicht en dat is er ook in de wintermaanden nog voldoende aanwezig om een goede werking te verzekeren.

Zelfs een stevige sneeuwbui, heeft weinig effect op de goede werking, omdat de zonnepanelen van nature glad zijn en de wind de sneeuw er makkelijk weer afblaast. En het zonnepaneel heeft maar behoefte aan een kleine opening waardoor het licht heen kan, om energie te produceren. Het wordt pas een probleem als de sneeuw met pakken blijft liggen, omdat dan de warmtecellen niet voldoende energie kunnen opwekken. Maar eens de sneeuw begint te schuiven, wordt ook vaak het probleem opgelost. Als je beschikt over een borstel met telescopische steel, kan je op die manier de sneeuw losmaken, om een opening te creëren (is het dak te hoog, bel je beter een professional).


Een dikke laag sneeuw kan beter verwijderd worden, om te vermijden dat er mini-scheurtjes ontstaan, vanwege het gewicht, maar in onze contreien zal dat misschien niet zo gauw voorkomen.
De meeste zonnepanelen worden ook op de zuidkant geplaatst, waardoor eventuele sneeuw, sneller zal smelten.
Heb je zonnepanelen die je zelf kunt richten? Plaats ze dan in de wintermaanden in de ideale positie, om optimaal te genieten van de laagstaande zon.
Zonnepanelen met een kader, zullen de sneeuw langer tegenhouden, terwijl kaderloze panelen de sneeuw sneller laten afglijden.

Daarnaast kan sneeuw zelfs een toegevoegde waarde geven aan je zonnepanelen, omdat ze een natuurlijke reiniging garanderen. Sneeuw absorbeert namelijk allerlei vuil dat zich aan de panelen kan hechten. Wanneer de sneeuw begint te schuiven of smelten, neemt die tegelijkertijd ook alle vuil mee van de panelen, waardoor je een gratis poetsbeurt krijgt en je panelen achteraf meer energie kunnen opwekken.

Er blijft voortdurend onderzoek gevoerd worden naar de werking van zonnepanelen, zeker in gebieden die gevoeliger zijn voor extremere temperatuurschommelingen; aan de hand daarvan, worden de panelen steeds functioneler gemaakt, om ook in de koudste wintermaanden optimaal te presteren. We mogen er echter vanuit gaan dat ze in onze omstreken, vrijwel het ganse jaar door op volle capaciteit kunnen werken.

Bron:https://energy.gov/eere/articles/let-it-snow-how-solar-panels-can-thrive-winter-weather

 

Opmerking plaatsen