Iedereen heeft wel een ladder in zijn woning. Deze kan ook niet ontbreken, want er zijn wel wat klusjes in huis waarom je deze nodig hebt. Zeker als je niet van de grootste bent, kan een ladder al snel van pas komen. 🙂

Daarom vonden we het nodig om toch even een artikel te wijden aan dit handige hulpmiddel in onze woning. Niet dat het iets sexy is, maar zeker iets onmisbaar.

Soorten ladders

Eerst en vooral zijn er verschillende soorten ladders die ook elk zijn functie heeft in en rondom de woning.

Telescoopladders

Een telescoopladder is ideaal wanneer je deze op veel verschillende plaatsen wil gebruiken zonder dat je hier te veel mee moet sleuren. Een telescoopladder is dus bijvoorbeeld perfect om jouw dakgoot te reinigen. Wat nu trouwens de perfecte periode is nu de bladeren overal in het wild vliegen.

Vouwladders

Een vouwladder kan voor heel veel verschillende dingen gebruikt worden, omdat hij ook verschillende vormen kan aannemen. Deze is ook heel compact en kan je ook gemakkelijk opbergen.

Huishoudtrappen

Ook iets dat (bijna) iedereen wel in zijn woning heeft. Deze trappen zijn maar 2 of 3 treden hoog. Daarom zijn ze superhandig in gebruik en komen zij vaak van pas om aan dat ene keukenkastje te komen waar je anders niet geraakt of om kast af te stoffen waar je anders niet bij kan.

Deze is dus voor heel wat huishoudelijke taken een must en kan je heel gemakkelijk opbergen. Dit is ook een typische variant die vooral door de vrouwen gebruikt wordt tijdens het poetsen.

Dubbele trappen

Een dubbele trap is een ladder die je vrijstaand kan gebruiken en vanaf beide kanten kunt beklimmen. Dat is vooral handig als je samen met iemand iets omhoog wilt tillen en allebei op een trap moet staan. Kan dus handig zijn als je bijvoorbeeld iets omhoog wilt hangen.

Decoratieladders

Deze ladders zijn vaak van hout gemaakt én dienen absoluut niet om te gebruiken! Wél dienen deze als decoratiestuk in jouw woning. Dus heb je geen ladder in huis en heb je er een nodig, gebruik deze dus niet en ga dan even langs de buren of misschien moet je toch maar eentje kopen?

Veiligheidstips

Als je met een ladder werkt, moet je ook altijd rekening houden met enkele tips om veilig te werken, want er kan al snel iets mislopen ook.

Tip 1

Inspecteer steeds elke ladder voor dat je hem gebruikt! Zorg ervoor dat de sporten veilig zijn en vrij van vuil en verfophoping. Kijk ook of de antislipdoppen op het einde van de ladderbomen niet afgesleten zijn en vervang ze tijdig.

Tip 2

Zorg ervoor dat de spreidstang van een trapladder volledig is uitgetrokken en vergrendeld voordat je deze gebruikt.

Tip 3

Vermijd om de ladder te gebruiken bij veel wind en/of regen. Ga dus ook niet op een natte ladder staan, omdat je dan heel snel kan wegslippen.

Tip 4

Plaats de ladder niet op een spekgladde ondergrond. De kans bestaat dat hij wegglijdt. Plaats multiplex onder de poten van een ladder om een ​​stevige voet te garanderen.

Tip 5

Plaats de ladder altijd onder een hoek van ongeveer 75°. De sporten liggen dan nagenoeg horizontaal.

Tip 6

Zorg bij een verlengde of rechte ladder dat de bovenkant van beide rails stevig contact maakt met de muur en dat beide benen stevig op de vloer of op de grond staan.

Zorg er ook altijd voor dat jouw ladder lang genoeg is voor de klus die je wilt klaren. Als dit niet het geval is, loop je echt wel heel veel risico. Verplaats de ladder van zodra je verder dan één armlengte moet reiken om vlot te kunnen werken.

En vrouwen? Geraak je echt ergens niet bij, wacht dan even tot manlief thuis is en ga zelf geen acrobatie doen om het toch maar zélf te willen doen. 😉

En nog een extra tip: Zorg dat de ladders altijd binnen bewaard worden. Je geeft inbrekers bij het buiten bewaren wel een héél gemakkelijk hulpmiddel om aan bepaalde plaatsen aan te geraken. Het zou niet de eerste keer zijn dat deze gebruikt wordt door een dief!

Dit zijn maar enkele tips, maar je hebt nog heel wat veiligheidstips die je misschien nog kan gebruiken dus kijk zeker alles even goed na.

Opmerking plaatsen