Aloë vera is een gemakkelijke plant om binnenshuis te houden en heeft daarnaast nog enorm veel voordelen. Het wordt niet alleen gebruikt tegen zonnebrand of als kruid om huidproblemen tegen te gaan, het kan nog veel meer. Daarom is het belangrijk dat je deze kleine vriend zo gezond en mooi mogelijk houdt.

Zonlicht

Die Aloë vera is geen plant die weinig zonlicht nodig heeft. Als hij dus te weinig zonlicht krijgt, zullen de bladeren al snel naar beneden gaan hangen. Zorg ook dat hij niet te dicht tegen glas staat, anders kan hij verbranden.

Normaal heeft de plant ongeveer 4 tot 4 uur zonlicht per dag nodig. De ideale plaats is dus dichtbij een raam (maar ook weer niet te dicht) of in een heldere kamer.

Water

Geef de plant regelmatig water. Zorg wel wat hij volledig uitgedroogd is vooraleer je opnieuw water geeft.

Best dat je hem water geeft tot het uit de gaten loopt and laat hem toe om hem enkele minuten volledig te laten draineren. Op deze manier geef je de wortels de kans om water op te nemen en om ze sterk te houden.

Je zal merken dat de Aloë vera in wintermaanden niet zo hard groeit, dus je hoeft hem dan ook minder water te geven als in de zomermaanden.

Onderhoud

Gebruik voor het groeien van Aloë Vera potgrond die speciaal is samengesteld voor cactussen en vetplanten. Kies een pot die twee keer zo groot is als de huidige pot met afvoergaten. Na verloop van tijd groeit aloë Vera uit de basis, ze worden pups genoemd. Zodra deze ongeveer 5-6 cm zijn, kan je ze apart zetten in een andere pot.

Kunstmest

Net zoals de meeste vetplanten, is aloë vera geen grote ‘eter’. Bemest met kunstmest speciaal voor vetplanten in de lente en zomer om de groei te stimuleren.

Tijdens de herfst en winter hoef je dit niet te doen.

Gebruik van de gel

De bladeren van de plant bevatten een heldere gelachtige substantie die gebruikt wordt voor brandwonden en huiduitslag.

Hoe deze gebruiken?

Haal het hele blad uit de plant en verwijder de gel eruit. Deze kan je rechtstreeks op jouw huid aanbrengen om huidproblemen te behandelen.

De resterende gel kan je dan bijhouden in een glazen pot in de koelkast.

Opmerking plaatsen