Je woont al jaren in het zelfde huis en hebt kosten noch moeite gespaard, om op de beschikbare oppervlakte, een mooie, helemaal op maat gemaakte badkamer te installeren. Nu, jaren later en na intensief gebruik en/of het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, is de glans er een beetje af, letterlijk dan.

De emaillaag heeft na al die jaren zijn beste tijd gehad, maar net omdat het zo’n moeilijke klus was, om het bad te installeren, ben je niet echt geneigd om een nieuw bad te plaatsen, omdat dit de infrastructuur van je badkamer overhoop zou halen.

Toch is er een manier om opnieuw een glanzende badkuip te krijgen. Namelijk, door het laten leggen van een nieuwe emaillaag.

Email is een materiaal dat als het ware een film legt over andere materialen en het wordt vaak aangebracht op materialen die nadien makkelijk te onderhouden moeten zijn en roestvrij, kortom, waar men weinig tot geen werk aan heeft in het dagelijks gebruik. Daarnaast is email ook een product dat een decoratief kantje kent, vanwege zijn glanzende uiterlijk.

Omdat email geen toxische stoffen bevat (in tegenstelling tot verf en andere lakken) ; het bestaat enkel uit mineralen, is het ook een milieuvriendelijk product, waardoor het makkelijk toe te passen is op allerlei materialen.

Daarnaast kan email ook tegen een stootje vanwege zijn hoge hardheid, waardoor het zeer kras-kleur en slijtvast is. Perfect dus, om die oude badkuip een make over te geven.

Het grote voordeel aan het heremailleren van je bad, is dat er geen kap en breekwerk aan te pas komt.

De badkamer wordt wel gedurende een aantal dagen hermetisch afgesloten (dus je zal een doucheke moeten nemen bij de buren), maar je badkamer zal er daarna weer zo goed als nieuw uitzien.

Om de nieuwe emaillaag aan te brengen, wordt eerst de oude verwijderd. Je badkuip wordt weer helemaal “zuiver” gemaakt. De oude basis wordt terug opgevuld met een grondlaag en vervolgens wordt daar de nieuwe emaillaag op aangebracht. De laatste handeling wordt tot 5 maal toe herhaald, om ervoor te zorgen dat de laag dik en stevig genoeg is. Tenslotte komt de uiteindelijke glazuurlaag eroverheen om het geheel af te werken.

Op die manier kan je je oude vertrouwde bad zijn glans teruggeven en het emailleren op zich, neemt slechts één dag in beslag. Met de droogtijd erbij gerekend, heb je binnen de vier dagen een gloednieuwe badkuip met dezelfde uitstraling als voorheen.

Deze manier van renoveren kan je ook perfect toepassen op oude, vintage badkuipen.

Wil je meer weten over heremailleren van het bad?

Bron: http://www.aquastro.be/

Opmerking plaatsen