Heb je thuis ook een mooi betegelde badkamer, die heerlijk glanst in het ochtendlicht? Dan ken je vast en zeker ook het nadeel van tegels in de badkamer, waarbij er op termijn schimmels gevormd worden op de naden en voegen. Deze zwarte schimmels zijn niet enkel ontsierend en moeilijk te verwijderen, het is ook verre van hygiënisch.

Een alternatief voor gewone tegels zijn platen in de badkamer die makkelijk te onderhouden zijn. Ze zijn eenvoudig te plaatsen en maken het schoonmaken van de badkamer een leukere klus dan voorheen, maar… ze zijn niet altijd volledig waterdicht. Vaak kan er ook via naden en poriën vuil doordringen, wat uiteindelijk ook tot schimmelvorming leidt.

panelen in HPL

Het nieuwste op het vlak van waterdichte badkamerpanelen zijn echter de wandpanelen in HPL.

HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate, een kunststof of laminaat plaat. Het is een combinatie van papierpulp en fenolhars, met een harde toplaag van melaminehars.

Melaminehars is de hardste synthetisch gemaakte organische stof, die zowel volledig kras- en stootvast is als daarnaast ook verregaand bestand is tegen chemicaliën en hitte.

Een HPL paneel wordt samengesteld uit een aantal lagen, waaronder een harde transparante kunsthars bovenlaag (melamine) met daaronder een in kleur en dessin bedrukte papieren decorlaag.

Daarbovenop worden enkele lagen met fenolhars geïmpregneerd kraftpapier aangebracht. Het geheel wordt onder hoge druk samengeperst tot je een plaat overhoudt van ongeveer 0,7mm dik.

Deze panelen kunnen gewoon over elke ondergrond geplaatst worden, hetgeen interessant is als je snel je badkamer wilt renoveren.

Omdat het materiaal glad en niet poreus is, is het makkelijk schoon te maken en niet onbelangrijk, super hygiënisch. Het is voldoende om na het douchen de wand even af te nemen met een vochtige doek, om je panelen proper te houden. Je hebt geen speciale onderhoudsproducten nodig; vloeibare schuurmiddelen en sponsjes zijn zelfs schadelijk voor de wanden en zijn dus uit den boze.

De HPL panelen zijn vooral voor de handige doe-het zelver interessant, omdat ze zo makkelijk te plaatsen zijn. De installatie is zeer eenvoudig dankzij de speciaal ontworpen hoekprofielen en afwerkingprofielen. En omdat de panelen maar 6 mm dik en 123 cm breed zijn, kunnen ze met gemak over oude tegels heen geplaatst worden en de breedte leent zich voor elke ruimte, groot of klein. En uiteraard kan je de panelen ook in andere vochtige en minder vochtige ruimtes toepassen en dit zowel binnen als buiten.

Meer weten over waterdichte badkamerpanelen?

http://shower-online.com/

http://shower-online.com/wat-is-hpl/

Opmerking plaatsen