De huisstofmijt is een klein achtpotig spinachtig beestje. Hij is erg klein (0,3 mm), veel kleiner dan een vlooi, en daarmee niet met het blote oog zichtbaar. Als je hem sterk uitvergroot ziet, gruw je bijna van het idee dat je hele huis bomvol zit met deze lelijke beestjes.

De huisstofmijt houdt van een vochtige en warme omgeving. De huisstofmijt voelt zich het prettigst in een vochtig tapijt, op beschimmelde muren, in je kussen, matras en in de knuffelbeesten van de kinderen. Hij ontwikkelt zich het best bij een luchtvochtigheid van 75-80% en een temperatuur van 25 graden.

Huisstofmijten voeden zich voornamelijk met menselijke huidschilfers, maar ook pollen, bacteriën, schimmels en dierenharen staan op het menu. Voedsel is in onze huizen daarmee ruimschoots aanwezig.

!!! De ontwikkeling van het aantal huisstofmijten volgen een seizoensgebonden patroon. Het aantal diertjes is in de winter het laagst (door stoken het droogst in huis) en bereikt een  MAXIMUM op het EINDE  van de ZOMER en in de HERFST.

Tijd dus om die vervelende beestjes NU aan te pakken! Maar hoe dan? Hoe kunnen we onze woonkamers inrichten en onderhouden, om deze lastige indringers tegen te houden?

Tips om huisstofmijt te bestrijden

-Pas bij voorkeur harde en afwasbare vloeren toe als natuursteen, tegels, parket of linoleum en vermijd zeker vast tapijt in de slaapkamer.

-Ook in de knuffels van de kinderen gaat huismijt zitten. Als ze niet wasbaar zijn op tenminste 60°C, stop ze dan eens per week in een plastic zak en leg deze een nacht in de diepvries. Alle huisstofmijten zullen doodvriezen.

-Was overgordijnen jaarlijks, vitrage het liefst wat vaker. Vermijd zware overgordijnen.

-Zorg overdag voor veel natuurlijk licht in huis. Dus zoveel mogelijk de gordijnen open zodat het zonnetje lekker kan binnen schijnen.

-Zorg voor een zo laag mogelijke luchtvochtigheid in huis. Sluit de badkamerdeur dus altijd.

-Voer de grote schoonmaak weer in en reinig alle vertrekken van binnen en buiten tenminste twee keer per jaar.

-Ventileren en nog eens ventileren, hoe vaker je dit doet, hoe droger de lucht en hoe minder huisstofmijten zullen overleven.

-Gebruik tijdens het schoonmaken bij voorkeur een vochtige doek.

-Gebruik voor muren, wanden en meubels zoveel mogelijk gladde materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Bijvoorbeeld verf en behang wat met een vochtige doek afgenomen kan worden.

-Het nut van speciale stofzuigers, luchtfilters en mijt-dodende middelen is niet bewezen.

Extra tips voor de slaapkamer

-Plaats geen planten in uw slaapkamer. Planten geven extra stofvorming.

-Het liefst je slaapkamer zo weinig verwarmen in ieder geval geen temperaturen van boven de 22° C. Is het heel vochtig zet dan even de kachel aan en de ramen open zodat het vocht weg kan.

-Hoe verleidelijk het soms ook is, laat de huisdieren niet toe in de slaapkamer. Leg ook geen kleding met dierenharen op de kamer. De dierlijke huid is namelijk de ideale voedingsbodem voor huismijten.

-Gebruik voor je bed een allergeendichte hoes. Dit is speciale mijtdichte hoes, die wel lucht en vocht doorlaat maar de huisstofmijt tegenhoudt. Of gebruik een molton matrasbeschermer die op 60°C graden gewassen kan worden.

-Verschoon bedlinnen en nachtgoed regelmatig en was het op minstens 60°C.

-Maak je bed nooit op! Je gelooft het niet maar het niet opmaken van je bed is het best. Door je bed opengeslagen te laten liggen kan de warmte eruit en het licht (zon) erin. Huisstofmijten haten de zon!

-Het is een beetje saai maar probeer je slaapkamer zo leeg mogelijk te houden. Geen boeken, planten, speelgoed en knuffeldieren op de slaapkamer. Kies voor de kleine eventueel voor een paar knuffels die gewassen kunnen worden op 60°C.

-De ideale vloer in de slaapkamer is linoleum of hout, probeer vloerbedekking of kleedjes te vermijden.

-Het is verstandig om om de 10 jaar je matras te vervangen. Waarmee je naast het matras ook miljarden huismijten verwijdert.

-Plaats de kleerkast het liefst buiten de slaapkamer. Een afzonderlijke kamer voor kleding is beter dan een kast in je slaapkamer.

-Je verliest het meeste huidschilfers tijdens het uitkleden. Wissel dus niet van kleding in de slaapkamer maar bij voorkeur in de badkamer.

-Lucht de slaapkamer iedere dag. Gooi op een zonnige winterdag de ramen ver open. De zon in combinatie met de vrieskou dood alle huismijten op een natuurlijke manier (in koude landen hebben ze daarom veel minder last van mijten). Lucht de kamer zeker in geval van dubbele beglazing. Want in dit geval blijft de binnenzijde van de ruit warm, waardoor de condensatie neerslaat op het textiel.

Bron : http://www.duurzaamthuis.nl/hoe-pak-je-de-huisstofmijt-aan

Comments are closed.